Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós országok szigorítják a Kínából érkezők Covid-ellenőrzését


Antigén tesztért sorban álló emberek egy patikában, Hangcsou, 2022. december 19.
Antigén tesztért sorban álló emberek egy patikában, Hangcsou, 2022. december 19.

Németország, Belgium és Svédország csütörtökön bejelentette, hogy kötelező Covid-tesztet vezet be a Kínából érkező utazók számára az egészségügyi szakértők brüsszeli találkozója után.

A három ország azután döntött így, hogy Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Dél-Korea és az Egyesült Államok kiegészítő utazási követelményeket jelentett be a Kínából érkezők számára.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter azt mondta, hogy rövid távon megváltoznak a német beutazási szabályok, és a Kínából érkezőknek a jövőben szükségük lesz legalább egy negatív gyors antigéntesztre ahhoz, hogy beléphessenek Németországba. Azt még nem tudni, hogy az új intézkedések mikortól lesznek hatályosak.

Az EU egészségügyi szakértői szerdai ülésükön nem tudtak megállapodni a kötelező érvényű tesztelésről, ehelyett határozott ajánlást adtak ki. A szakértők azt is tanácsolják, hogy a Kínából érkező járatok utasai viseljenek sebészeti vagy FFP2 maszkot a repülőgépen.

Európa közös választ talált a kínai pandémiás helyzetre, és mi, a német kormány is ezen dolgoztunk" – mondta Lauterbach.

A Németországban meghozandó további intézkedések közé tartozik a koronavírus-variánsok szúrópróbaszerű tesztelése és a szennyvíz vizsgálata a Kínából induló járatokon.

A német egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a frankfurti repülőtéren, a németországi interkontinentális járatok fő csomópontján már folyik a szennyvíz ellenőrzése. Ausztria a jövő héttől hasonló ellenőrzéseket jelentett be a Kínából induló járatokon.

Svédországban a Kínából érkező utasoknak szombattól negatív tesztet kell felmutatniuk három héten keresztül.

Ehhez kapcsolódóan: Virológus: Nincs „rémálomvariáns”, Nyugaton és Kínában is javulni fog a helyzet

Jakob Forssmed svéd szociális miniszter elővigyázatosságnak" nevezte az intézkedéseket, és hozzátette, hogy azok nem vonatkoznak a svéd állampolgárokra. Az összes többi 12 évnél idősebb személyre viszont igen.

Az új intézkedések kiegészítéseként Belgium szombattól megkezdi a Kínából induló járatok szennyvizének tesztelését.

Thaiföld is szigorított a belépési szabályokon. Minden külföldi látogatónak igazolnia kell, hogy legalább kétszer beoltatta magát a koronavírus ellen – jelentette be csütörtökön Anutin Charnvirakul egészségügyi miniszter.

Emellett azoknak az utasoknak, akik Thaiföldről olyan országba utaznak, ahol tesztkövetelmény van érvényben, igazolniuk kell, hogy rendelkeznek egészségbiztosítással, biztosítandó a fedezetet arra az esetre, ha thaiföldi tesztjük pozitív lenne – írja a Bangkok Post.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG