Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína a bírálatok ellenére kitart legújabb Covid-politikája mellett


Egy védőmaszkot és arcvédőt viselő nő egy sanghaji bevásárlónegyedben 2023. január 3-án
Egy védőmaszkot és arcvédőt viselő nő egy sanghaji bevásárlónegyedben 2023. január 3-án

Kína csütörtökön védelmébe vette azt, ahogy az országon belül tomboló Covid–19-járványt kezeli. Előzőleg Joe Biden amerikai elnök aggodalmának adott hangot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig úgy vélte, hogy Peking kevesebb halálos áldozatot jelent a valós számnál.

A WHO sürgősségi igazgatója, Mike Ryan az eddigi legkritikusabb megjegyzést tette, miszerint a kínai tisztviselők több szempontból is elsinkófálják az adatokat.

Kína a tiltakozások miatt múlt hónapban megszüntette a szigorú Covid-ellenőrzéseket, és felhagyott azzal a politikával, amellyel három éven keresztül védte 1,4 milliárdos lakosságát a vírustól.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője rendes pekingi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Kína átláthatóan és gyorsan osztja meg a Covid-adatokat a WHO-val.

Mao kijelentette, hogy Kína „járványhelyzete ellenőrizhető”, és reméli, hogy a WHO „tudományos, objektív és pártatlan álláspontot fog képviselni”.

„A tények bebizonyították, hogy Kína a jogszerűség, az időszerűség, a nyitottság és az átláthatóság elveinek megfelelően mindig is szoros kommunikációt tartott fenn, és idejében megosztotta a megfelelő információkat és adatokat a WHO-val” – mondta Mao.

Kína szerdán egy új Covid-halálozásról számolt be az anyaországban, szemben az egy nappal korábbi öttel, így hivatalosan 5259-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Ryan szerdán azt mondta, hogy Kínában a valósnál alacsonyabb adatok jelentek meg a kórházba került fertőzöttekről, az intenzív osztályon kezelt betegekről és a halálozásokról.

Alig néhány órával később Joe Biden amerikai elnök is aggodalmának adott hangot amiatt, ahogy Kína kezeli a Covid-járványt, amely megtölti a kórházakat és túlterhel több temetkezési irodát.

„Nagyon érzékenyek (…) amikor azt vetjük fel, hogy nem nagyon készségesek” – mondta Biden újságíróknak Kentuckyban tett látogatásán.

A francia egészségügyi miniszter hasonló félelmének adott hangot, míg német kollégája, Karl Lauterbach egy új Covid-alvariáns miatt aggódik, amely miatt az Egyesült Államok északkeleti részén egyre több beteg kerül kórházba.

Ehhez kapcsolódóan: Virológus: Nincs „rémálomvariáns”, Nyugaton és Kínában is javulni fog a helyzet

Zsúfolt kórház

Az Egyesült Államok egyike annak a több mint tucatnyi országnak, amelyek korlátozásokat vezettek be a Kínából érkező utazókkal szemben.

Kína észszerűtlennek és tudománytalannak minősítette az ilyen határellenőrzést, és a kormány csütörtökön közölte, hogy a különleges közigazgatási régióval, Hongkonggal közös határ is megnyílik vasárnap, három év után először.

A hónap végén több millióan utaznak majd Kínán belül a holdújév ünnepére.

A kínai kormány az elmúlt napokban elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, és az állami Global Times szerdai cikkében orvosokkal készült interjúkra hivatkozva azt írta, hogy a Covid több városban, köztük a fővárosban, Pekingben is tetőzött már.

A sanghaji Singpu kerület egyik kórházában azonban a folyosón fekszenek a betegek a sürgősségi osztályon és az előcsarnokban. Többségében idős emberek, többen közülük oxigénpalack segítségével lélegeznek – mondta egy szemtanú a Reutersnek.

A hirdetőtáblára kitett figyelmeztetés szerint a betegeknek átlagosan öt órát kell várniuk arra, hogy valaki megnézze őket.

A személyzet egy idős beteget halottnak nyilvánított, és a földön lévő holttestre egy cetlit tűzött, amely a halál okaként légzési elégtelenséget jelölt meg.

Egy közeli krematórium előtt rendőrök járőröztek, miközben a gyászolók koszorúkkal a kezükben álltak sorban, és várták, hogy átvehessék hozzátartozóik hamvait.

Ehhez kapcsolódóan: Közös fellépésre készül az EU a kínai Covid-válsággal szemben

Adathiány

A világ egyik legalacsonyabb hivatalos Covid-halálozási számával rendelkező Kínát rendszeresen azzal vádolják, hogy politikai okokból a valósnál kisebb esetszámokat jelent.

Tavaly decemberben a WHO közölte, hogy nem kapott adatokat Kínától arról, hogy hány beteg került kórházba azóta, amióta Peking feloldotta a zéró Covid politikáját.

Legfrissebb heti jelentésében a WHO arról számolt be, hogy Kína 218.019 új heti Covid-esetet jelentett január 1-jéig, hozzátéve, hogy az adatok hiányossága annak tudható be, hogy a hatóságoknak gondot okoz az esetek számbavétele.

A Covid okozta halálozások számbavételének módszerei országonként eltérők, amióta a világjárvány 2019 végén kirobbant a közép-kínai Vuhan városában.

Kínai egészségügyi tisztviselők szerint csak a tüdőgyulladás és a légzési elégtelenség által okozott halálesetek minősülnek Covid okozta halálesetnek.

Kínán kívüli szakértők azonban azt mondják, hogy ez a megközelítés több más, széles körben elismert halálos Covid-szövődménytípust is figyelmen kívül hagy, a vérrögképződéstől a szívrohamig, a vérmérgezésig és a veseelégtelenségig.

Nemzetközi egészségügyi szakértők Kínában idén legalább egymillió Covid okozta halálesetre számítanak, ha nem történnek sürgős intézkedések. A nagy-britanniai székhelyű Airfinity egészségügyi adatszolgáltató cég becslései szerint naponta körülbelül kilencezer ember hal meg Kínában a Covid következtében.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai kormány „végső győzelmet” kíván aratni a koronavírus-járvány felett

Covid és gazdaság

A Covid-fertőzések növekedése rontja a keresletet Kína 17 billió dolláros gazdaságában, a magánszektorban végzett, csütörtökön közzétett felmérés szerint decemberben visszaesett a szolgáltatói aktivitás.

A befektetők azonban továbbra is bíznak abban, hogy a Covid-ellenőrzések kínai felszámolása előbb-utóbb elősegíti majd a növekedést, amely az elmúlt közel fél évszázad legalacsonyabb szintjére süllyedt. Ezek a remények tükröződtek csütörtökön az ázsiai részvénypiacok élénkülésében.

„A kínai újranyitás nagy hatással van (…) az egész világra” – mondta Joanne Goh, a szingapúri DBS Bank befektetési stratégája, hozzátéve, hogy a lépés serkentheti a turizmust és a fogyasztást, valamint enyhítheti az ellátási lánc tavaly tapasztalt válságát.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG