Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán és Vučić paktuma nélkül nem kézbesíthetnék aktivisták a magyarok levélszavazatait


Orbán és Vučić 2022. március 19-én találkozott Belgrádban a Belgrádból Újvidékre vezető nemzetközi vasútvonal megnyitóján
Orbán és Vučić 2022. március 19-én találkozott Belgrádban a Belgrádból Újvidékre vezető nemzetközi vasútvonal megnyitóján

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének politikusa szerint ami a magyar levélszavazatok kézbesítésével történt, az nemcsak a magyar, hanem a szerbiai törvények szerint is illegális. A magyarok levélszavazatait ugyanis nem a szerb posta, hanem a Fidesz-szövetséges VMSZ pártaktivistái viszik ki. A szerb posta vezérigazgatója Vučić pártjának, az SNS-nek a tagja.

Napokkal ezelőtt írtuk meg, hogy Szerbiában a magyar lakcímmel nem rendelkező magyaroknak pártaktivisták kézbesítik a levélszavazatokat. A lapunknak nyilatkozó kettős állampolgárok szerint az aktivisták sokszor agresszívan viselkednek a szavazókkal.

„Nem is akarják meghagyni az embereknek a lehetőséget, hogy nyugodtan otthon átnézzék, átgondolják, hogy kire szavaznak, kitöltsék és feladják postán vagy leadják a külképviseleten. Nem, ezek az emberek erőszakosan ragaszkodnak ahhoz, hogy amit kihoztak, azt vissza is vigyék. Ja, és ezek az emberek a VMSZ aktivistáiként mutatkoznak be”

– mesélte korábban egy zentai asszony lapunknak, aki végül nem jó érzéssel, de odaadta az aktivistának a szavazólapját, miután ikszelt.

Most a Szabad Európa (RFE/RL) balkáni szerkesztősége közölt egy cikket a kézbesítés anomáliáiról.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetségének politikusa azt mondta a Szabad Európa (RFE/RL) balkáni szerkesztőségének, hogy a kialakult helyzet miatt megkérdőjelezhető a magyarországi választások szabályszerűsége.

„Sajnos Pásztor István (VMSZ) rossz szolgálatot tett a Fidesznek és a vajdasági magyaroknak” – mondta a politikus, aki szerint ami a levélszavazatok kézbesítésével történt, az nemcsak a magyarországi választási szabályokat sérti, hanem a szerb törvényeknek sem felel meg.

„A levelek és a személyes küldemények különleges védelmet élveznek. Ha a szerb posta ezeket a leveleket aktivistáknak vagy civil szervezeteknek adta át, hogy kézbesítsék, az törvénytelennek minősül”

– mondta Csonka Áron, aki szerint ilyesmi egyébként biztosan nem fordulhatna elő Aleksandar Vučić, Orbán Viktor és Pásztor István megállapodása nélkül. A politikus szerint a szerb postát ugyanis Vučić pártjának munkatársai irányítják.

Mint a Szabad Európa balkáni szerkesztősége írja: a szerb posta igazgatója Zoran Đorđević, aki a Szerb Haladó Párt(SNS) tagja.

A Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) régóta koalíciós kapcsolatban áll egymással, és a VMSZ fontos pozíciókat tölt be a vajdasági intézményekben, ahol szintén megosztja a hatalmat a szerb párttal.

Az EBESZ-hez már érkezett panasz a szerbiai kézbesítések ügyével kapcsolatban, azonban még nem reagált.

XS
SM
MD
LG