Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA félmilliárd Pfizer-vakcinát adományoz szegény országoknak


Önkéntes figyelmezteti a koronavírus megelőzésének fontosságára a helyieket Gomában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. 2020. augusztus 29.
Önkéntes figyelmezteti a koronavírus megelőzésének fontosságára a helyieket Gomában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. 2020. augusztus 29.

Washington 3,5 milliárd dollárt költ arra, hogy ötszázmillió adag Pfizer koronavírus elleni vakcinát vásároljon és ajánljon fel a világ legszegényebb országainak – közölték csütörtökön, felszólítva a G7 többi országát a példa követésére.

Az egyetlen, valaha felajánlott legnagyobb vakcinaadományt még Joe Biden amerikai elnök találkozója előtt bejelentették a G7 vezetőivel Nyugat-Angliában.

Az ötszázmillió adagot a világ száz legszegényebb országának szánják. A Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője a gesztust „nagy előrelépésnek nevezte, amely lendületet ad annak a globális törekvésnek, hogy reményt vigyenek a világ minden szegletébe”.

„Alá szeretnénk húzni, hogy ez alapvetően egyetlen dologról szól: életek megmentéséről” – mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy Washington nem kíván szívességeket a vakcináért cserébe.

Elvárják másoktól is

A Biden-kormányzat azt várja a G7-csoport többi tagjától, hogy egy átfogó terv részeként járuljanak hozzá a már több mint 3,9 millió ember haláláért felelős járvány megszüntetéséhez – tette hozzá.

Az amerikai Pfizer gyógyszergyártó és német partnere, a BioNTech korábban azt közölték, hogy 2021-ben kétszázmillió, 2022 első felében pedig háromszázmillió adagot fognak biztosítani a vakcinából.

A Pfizer amerikai telephelyein gyártott oltásokat nonprofit áron szállítják.

„Az amerikai kormánnyal folytatott partnerségünk segít a több száz millió adag vakcina lehető leggyorsabb eljuttatásában a világ legszegényebb országaiba” – mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

Csepp a tengerben

Az Oxfam nevű, szegénység ellen küzdő kampánycsoport azonban még ennél is többre szólított fel az oltások globális termelésének növelése érdekében.

„Üdvözöljük ezt az ötszázmillió adag vakcinát, ami több mint kétszázötvenmillió embernek segít, de ez még mindig csak egy csepp a tengerben az egész világ igényeihez képest" – mondta Niko Lusiani, az Oxfam America vakcinákért felelős vezetője.

„Átalakításra van szükségünk az oltóanyaggyártás jobb elosztása érdekében, hogy az elismert gyártók világszerte több milliárd olcsó dózist állíthassanak elő saját feltételeikkel, a szellemi tulajdon korlátozása nélkül" – tette hozzá közleményében.

Még nincs konszenzus a szellemi tulajdonjogokról

Biden támogatta néhány, az oltásokkal kapcsolatos szellemi tulajdonjog feladását, de nem született nemzetközi konszenzus az eljárást illetően.

Az új adományokban nincs benne az a nyolcvanmillió adag, amelyet Washington már korábban ígért június végi szállítással, valamint az a kétmilliárd dollár támogatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Oltások és Védőoltások Globális Szövetsége által vezetett COVAX programhoz (GAVI) különítettek el – közölte a Fehér Ház.

A GAVI és a WHO üdvözlik a kezdeményezést

Washington lépéseket tesz a Covid–19-vakcinák helyi gyártásának támogatására más országokban, beleértve a Japánnal, Indiával és Ausztráliával közös Quad kezdeményezést is.

Az Egyesült Államokra, ahol a lakosság 64 százaléka már megkapta legalább az első adag oltását, egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy növelje vakcinaadományait olyan országoknak, ahol égető szükség van az oltóanyagra.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG