Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli–palesztin konfliktusról beszélt az iráni elnök és a szaúdi trónörökös


Ebrahim Raiszi
Ebrahim Raiszi

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a palesztin–izraeli konfliktusról tárgyalt szerdán. Ez volt az első telefonbeszélgetés köztük azóta, hogy Kína közvetítésével Teherán és Rijád megállapodott a kapcsolatok helyreállításáról.

A két vezető azután beszélt, hogy Izrael légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, megtorlásul a palesztin Hamász fegyvereseinek Izrael elleni gyilkos támadásáért.

Raiszi és a szaúdi koronaherceg arról beszélt, hogy „véget kell vetni a Palesztina elleni háborús bűnöknek” – közölte az iráni állami média.

A szaúdi koronaherceg a maga részéről „megerősítette: a királyság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy minden nemzetközi és regionális féllel értekezzen az eszkaláció megállítása érdekében” – közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség.

Ehhez kapcsolódóan: Kína nagyobb világpolitikai szerepre tör a szaúdi–iráni megállapodás tető alá hozása után

Megismételte: Szaúd-Arábia elutasítja, hogy bármilyen módon civileket támadjanak – tette hozzá SPA.

Szaúd-Arábia és Irán márciusban állapodott meg Peking közvetítésével a kapcsolatok helyreállításáról hét év ellenségeskedés után, amely veszélyeztette a Perzsa/Arab öböl stabilitását és biztonságát, és táplálta a konfliktusokat a Közel-Keleten Jementől Szíriáig.

Amikor a telefonbeszélgetésről kérdezték, az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy az Izraelt a Hamász elleni harcában határozottan támogató Washington „állandó kapcsolatban áll a szaúdi vezetőkkel”.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael próbálja felszámolni a Hamász alagútjait, a gázai kórházakban kritikus a helyzet

A tisztviselő hozzátette: az Egyesült Államok arra kéri partnereit, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak a Hamásszal, a libanoni Hezbollahhal vagy Iránnal, hogy „vegyék rá a Hamászt: álljon el a támadásoktól, engedje szabadon a túszokat, tartsa távol a Hezbollahot és Iránt az összetűzésektől”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG