Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael próbálja felszámolni a Hamász alagútjait, a gázai kórházakban kritikus a helyzet


Az izraeli hadsereg önjáró tarackja a gázai határon 2023. október 11-én
Az izraeli hadsereg önjáró tarackja a gázai határon 2023. október 11-én

„Nagyszabású csapást” intéznek a Hamászhoz tartozó gázai célpontok ellen csütörtökön – közölte az izraeli hadsereg, de részleteket nem árult el. A gázai kórházakból humanitárius válságról érkeznek hírek. Az amerikai külügyminiszter a térségbe tart, és palesztin vezetőkkel is találkozik.

Izraeli repülőgépek napok óta támadnak gázai célpontokat, hogy megtorolják a Hamász hétvégi támadását. A határkerítést áttörő fegyveresek városokon és falvakon ütöttek rajta, az izraeli hadsereg adatai szerint 1200 embert megöltek, több mint 2700-at megsebesítettek, és rengeteg túszt ejttettek. A fegyveres erők legfrissebb beszámolója szerint a Beer kibucban talált holttestek közül többet megcsonkítottak, lefejeztek – csecsemőkét és gyerekekét is.

Csütörtök hajnalban az izraeli hadsereg közölte, hogy „nagyszabású csapást” hajt végre a Hamászhoz tartozó gázai célpontok ellen, ám nem bocsátkozott részletekbe.

Ehhez kapcsolódóan: Paradox módon a Gázai övezet zártsága és az utóbbi időszak fokozatos nyitása is a Hamásznak kedvezett

A Hamász-média szerint 15 palesztin halt meg és többen megsebesültek a legújabb izraeli légicsapásokban. A palesztin áldozatok száma a hétvége óta 1200, a sebesülteké meghaladta az öt és fél ezret, 338 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Közben humanitárius válság alakult ki Gázában, mivel a kórházakban, ahol több ezer sebesült életéért küzdenek, kifogyóban vannak az áramtartalékok. Az övezet egyetlen erőműve tegnap üzemanyaghiány miatt leállt, Izrael pedig napokkal ezelőtt elvágta a terület mindennemű üzemanyag-, víz- és élelmiszer-utánpótlását.

Segélyszervezetek szerint Gáza legnagyobb kórházának mindössze négy napra elegendő üzemanyaga maradt a generátorok működtetéséhez, és rohamosan fogy mindenütt az élelem és a tiszta víz is. Az utcákon felgyűlik a szennyvíz, mert nem tudják működtetni a pumpákat.

Gáza az áramhiány miatt sötétségbe borult éjjel, miközben az izraeli harci gépek folytatták a városrészek bombázását. Az ottani hatóságok közölték, hogy az övezet északi részén található Dzsabalja menekülttábort is légicsapás érte.

Egyiptom hatórás humanitárius tűzszünetre szólította fel a feleket.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó szerint 220 magyar hazatérése még bizonytalan Izraelből

Dzsonatan Konriszusz izraeli katonai szóvivő arról számolt be, hogy repülőgépeik célba vették a Hamász fegyveresei által épített és használt alagúthálózatot.

„Amit a Hamász tett, amióta csaknem húsz évvel ezelőtt átvette az irányítást, az volt, hogy alagúthálózatot épített Gáza városától és Gáza városa alatt egészen Hán Júniszig és Rafahig” – mondta. Hozzátette, hogy a Gázai övezetben két rétegben kell gondolkodni – az egyik a civileké a föld felszínén, a másik pedig, a föld alatti réteg, a Hamászé. Most megpróbálják az utóbbit felszámolni – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken vitatja meg a helyzetet. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön a szolidaritás jeleként Izraelbe érkezik. Megpróbál közbenjárni a túszok elengedése érdekében. Találkozni fog Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is – közölték a palesztin hatóságok. A palesztin politikai vezetés mélyen megosztott Mahmúd Abbász ciszjordániai Fatah pártja és a Gázai övezetet irányító iszlamista, militáns Hamász ellenfelei között.

Az izraeli társadalom egyik legnagyobb dilemmája lehet a túszok sorsa
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:25:27 0:00
Készült a Reuters és a BBC beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG