Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA többé nem engedi be a kényszermunkával készült kínai termékeket


Ujgurok tüntetnek a Fehér Ház előtt Washingtonban, a tüntetők szankciók bevezetését szeretnék kínai tisztségviselők ellen. 2020. június 21.
Ujgurok tüntetnek a Fehér Ház előtt Washingtonban, a tüntetők szankciók bevezetését szeretnék kínai tisztségviselők ellen. 2020. június 21.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy megtiltja a kínai Hszincsiang régióból származó gyapot- és paradicsomtermékek behozatalát. Az import korlátozásával az amerikai kormány nyomást akar gyakorolni a kommunista pártra, hogy hagyjon fel az etnikai ujgurok és más kisebbségek elleni kampányával.

Az Egyesült Államok bekeményített, s legújabb szigorító intézkedésével arra akarja kényszeríteni Kínát, hogy fejezze be a kisebbségek elleni üldözési kampányát.

Az amerikai hatóságoknak joguk van a termékeket „lefoglalni" minden egyes amerikai beléptető kikötőben - közölte a Vám- és Határvédelmi Hivatal (CBP) január 13-án.

A CBP bejelentette, hogy nyomozásuk során több, kényszermunkára utaló jelet találtak, ideértve az adószolgaságot, a munkások mozgásának korlátozását, a megfélemlítést, a fenyegetéseket, a bérek visszatartását, valamint az élet- és munkakörülményekre vonatkozó visszaéléseket.

Nem kell a kényszermunkával előállított áru az amerikaiaknak

„A Belbiztonsági Minisztérium az amerikai ellátási láncban nem tolerál semmiféle kényszermunkát. Folytatjuk az amerikai emberek védelmét és kivizsgáljuk a kényszermunkával kapcsolatos hiteles állításokat, megakadályozzuk a kényszermunkával előállított áruk bejutását országunkba; követeljük, hogy a kínaiak zárják be táboraikat és hagyjanak fel az emberi jogok megsértésével"

tette közzé egy sajtóközleményben Ken Cuccinelli, a belbiztonsági miniszterhelyettes.

A CBP felhívta az importőrök figyelmét is arra, hogy őket is felelősség terheli, s meg kell győződniük arról, hogy ne vásároljanak kényszermunkával készült termékeket az ellátási lánc semelyik pontján sem.

A Trump-kormány már korábban leállította a régió – amely a gyapot egyik legnagyobb globális exportőre – kényszermunkához köthető vállalatainak behozatalát.

„Modern rabszolgaság” Hszincsiang régióban

Az Egyesült Államok továbbá más szankciókat is bevezetett a kommunista párt tisztviselőivel szemben a kampányban elkövetett állítólagos szerepük miatt, amely az amerikai kormány szerint „modern rabszolgaságnak" minősül.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint körülbelül 2 millió ujgurt, kazahot és más – főleg muszlim vallású – Hszincsiang régióban őslakos népcsoportok tagjait vitték el kínai átnevelő táborokba.

Kínai tagadja a kényszermunka és az átnevelő táborok létezését

Kína szerint a program új lehetőségeket kínál az ujguroknak arra, hogy Hszincsiangból átkerüljenek más tartományokban lévő gyárakba, de a jogvédők szerint az embereket rákényszerítik a távozásra.

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője január 13-án azt mondta, hogy Hszincsiangban az emberek önként írják alá a szerződéseket és fizetést is kapnak.

„Az úgynevezett kényszermunka nem más, mint a nyugati országok bizonyos intézményei és magánszemélyei által kidolgozott hazugság" – mondta újságíróknak egy tájékoztatón.

A kanadai és a brit kormány a közelmúltban kijelentette, hogy ők is lépéseket fognak tenni az ellen, hogy a kényszermunkával készített áruk bejuthassanak országaikba.


Készült az AP és a dpa tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG