Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azokat is eltilthatják a politikától Oroszországban, akik Navalnijjal dolgoztak


Navalnijt ábrázoló graffiti Szentpéterváron, április 28-án
Navalnijt ábrázoló graffiti Szentpéterváron, április 28-án

Befogadta az orosz törvényhozás azt a törvényjavaslatot, amellyel tovább gyengíthetik Alekszej Navalnij ellenzéki mozgalmát. A törvénnyel lényegében mindenkit kiszorítanának a politikából, akinek köze van a bebörtönzött ellenzéki politikushoz.

Harmadik alkalommal is elfogadta az orosz parlament alsóháza, azaz a Duma a „szélsőséges szervezetek” tagjairól szóló törvényjavaslat szövegét, amit így nemsokára szavazásra terjeszthetnek elő. A törvény lényege, hogy olyan embereket, akiket úgynevezett szélsőséges szervezetekhez lehet kötni, a jövőben nem lehet hivatalos pozícióra kinevezni.

Azok, akiket „szélsőséges vagy terrorista szervezet” vezetőinek vagy alapítóinak minősítenek, a következő öt évben többek között helyhatósági vagy parlamenti képviselői székért sem indulhatnak el a választásokon. A megbélyegzett szervezet tagjaira és támogatóira három éves tilalom vonatkozik.

A választásokra készül a törvény

A törvényjavaslat közvetlen előzménye, hogy a közelmúltban Moszkvában pert indítottak Alekszej Navalnij, az azóta bebörtönzött Putyin-kritikus politikus mozgalma, a Korrupcióellenes Alapítvány ellen. A szervezetet egy már korábban létező törvény alapján szélsőséges csoporttá nyilvánítanák, ami azzal járna, hogy a bíróság feloszlatja az alapítvány helyi csoportjait, és aki illegálisan folytatná a csoport tevékenységét, akár 12 év börtönt kaphat, aki pedig pénzt adományoz a szervezetnek, 10 év börtönre számíthat.

A Korrupcióellenes Alapítvány betiltása azért lett hirtelen sürgős Vlagyimir Putyin kormányának, mert a szervezet a szeptemberi parlamenti választásokra készülve Oroszország-szerte népszerűsíti az „okos választás” nevű stratégiát. Ennek lényege, hogy olyan jelöltek támogatására buzdítják az embereket, akik függetlenek Putyin Egységes Oroszország pártjától. Az őszi választásokon van is rá esély, hogy ezzel a stratégiával erodálható legyen Putyin hatalma, mivel közvélemény-kutatások szerint tavasszal 27 százalékra esett az Egységes Oroszország párt támogatottsága.

Visszamenőlegesen is alkalmazható

Az újabb törvény még egy lépéssel továbbmenne, és még a választások előtt eltiltaná az indulástól azokat a jelölteket, akik közvetlenül köthetők Navalnijékhoz. A Szabad Európának nyilatkozó jogászok szerint a törvényt visszamenőlegesen is lehet alkalmazni, vagyis azok is eltilthatók a választásoktól, akik a múltban együtt dolgoztak az ellenzéki mozgalommal.

„Vlagyimir Putyin rezsimje arra készül, hogy teljesen megtisztítsa a közéletet a kritikus hangoktól” – mondta Natalija Zviagina, az Amnesty International moszkvai igazgatója. „Navalnij jogsértő bebörtönzése után a Kreml azokat veszi célba, akiknek volt merszük támogatni.”

A 44 éves Alekszej Navalnijt januárban börtönözték be, miután visszatért Oroszországba Németországból. A politikust azután menekítették ki Németországba, hogy idegméreg miatt életveszélyes állapotba került. Bár az orosz kormány tagadja, több bizonyíték is arra mutat, hogy a mérgezésért az orosz katonai titkosszolgálat, az FSZB ügynökei felelősek. Az idei év elején még Navalnij számos munkatársa ellen is eljárások indultak, közülük sokan külföldre menekültek.

XS
SM
MD
LG