Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Konzultáció helyett csonkítás Aligán, elpusztíthatták a híres parti fűzfát


A megcsonkított fűzfa Balatonaligán 2023. november 28-án
A megcsonkított fűzfa Balatonaligán 2023. november 28-án

Felháborította a helyieket, hogy megcsonkították a balatonaligai parton, a Kádár-szigeten álló sokat látott fűzfát. Egy szakember szerint ez a fa pusztulásához vezethet, egy másik szerint viszont túlélheti. Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő feljelentést tett az ügyben. Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) nem tudja, volt-e rá engedély, és ki rendelte meg, hogy hozzányúljanak a fához, de a szervezet alelnöke szerint az egyik új telektulajdonos érdekében történhetett a beavatkozás. Közben a helyi képviselő-testület leszavazta az egyesület kezdeményezését, hogy tartsanak konzultációt a Club Aliga tervezett fejlesztéseiről.

Újabb barbár tett a Club Aligában: megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját – jelentette az Aligai Fürdőegyesület Facebookon, hogy mit tapasztaltak tagjaik a parton. Az egyesület szerint a helyiek és a nyaralók csodálták a fűzfát, amely már sok mindent túlélt.

Az egyesület szerint a Kádár-sziget – mint a tómeder része –, így a fűzfa is Natura 2000-es terület, ezért védelem alatt áll. Próbálják kideríteni, ki rendelte meg a csonkítást, és volt-e rá engedélye, írtak az illetékes hatóságoknak.

Aki engedély nélkül megcsonkította, az három évig terjedő börtönt is kaphat – mondta a Szabad Európának Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke. Szerinte az állhat a vélhetően engedély nélküli csonkítás mögött, hogy a fa közelében lévő új telektulajdonosnak – aki már építési engedélyt is kért – jobb panorámája legyen a Balatonra.

Ehhez kapcsolódóan: Építészeti államtitkár: „Ha nem lépünk szigorúan, lemondunk a Balatonról”

Nyomozás indulhat a csonkítás miatt

Közben Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a siófoki kapitányságon – tudta meg a Szabad Európa az ellenzéki politikustól.

A képviselő fotókat is mellékelt a fűzfa eredeti és csonkolás utáni állapotáról. Ő is azzal érvelt, hogy a terület a Balaton medre, amely 2004 óta Natura 2000-es védelem alatt áll, ezért a Btk. szerint a jelentős csonkítás bűncselekmény lehet. Majd a hatóság kinyomozza, volt-e engedély, és hogyan történhetett meg – tette hozzá.

A Club Aliga területén rengeteg fapusztítást tapasztalt, abban az ügyben is feljelentést tett egy hónapja, és folyamatosan felhívja a természetvédelemért is felelős Agrárminisztérium figyelmét a történtekre, egyelőre kevés sikerrel.

Ehhez kapcsolódóan: Club Aliga: nem tűnt el az állami földterület, csak víz alá került

Bizonytalan a fűzfa sorsa

Egy név nélkül nyilatkozó favizsgáló szakember szerint a fűzfa hajlamos bekorhadni, ha nagy csonkítás éri. Az aligai fűzfával történtekről azt mondta: az gyakorlatilag késleltetett kivágás. Pár évig még kihajthatnak új hajtások, de elindul a gyökérelhalás, négy-öt év múlva vége lesz – tette hozzá.

Egyes településeken a harminc százalék feletti koronaredukció kivágásnak számít, ezt mindenhol helyi rendelet szabályozza – tette hozzá.

Egy másik szakember viszont azon a véleményen volt, hogy a fűzfa túlélheti , bár a fotók alapján „barbár” módszernek nevezte a teljes csonkolást.

Amennyiben Natura 2000-es terület, akkor szerinte nem lehetett volna elvégezni. Egyébként balesetvédelmi okokból a hatóság elrendelhet csonkolást.

Ehhez kapcsolódóan: Időt nyertek a magaspartnak a civilek Balatonaligán

Leszavazott konzultáció

Másodszor sem támogatta a balatonvilágosi képviselő-testület azt a konzultációt, amelyet az Aligai Fürdőegyesület kezdeményezett, hogy kikérjék a helyiek és a nyaralók véleményét a Club Aliga területén tervezett beruházásokról. Bukovszki András szerint az egyesület saját maga megcsinálja a konzultációt, hogy be tudják mutatni a polgármesternek a helyiek álláspontját.

Az AFE nemrég Aliga Trianonjának nevezte a Club Aliga-beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító kormányrendelet szeptemberi módosítását, amely például lehetővé teszi, hogy magáncélú luxusingatlanok épülhessenek a területen. Korábban csak közcélú szállodaépítésre volt lehetőség, ez „komplex ingatlanfejlesztésre” változott a módosítást követően – hívta fel a figyelmet az egyesület.

Értékesítésre szánt magáningatlanokat építhetnek nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásként a kormányrendeletben többszörösére megemelt beépítési mutatók alapján, amit a civilek elfogadhatatlannak tartanak.

Felparcellázták a Deák Ferenc utca végétől induló, közhasználatú lépcső nyomvonalát, emiatt megszűnhet a tizennégy éve működő, sokak által használt erdei lépcső, elvágva a magaspart és a vízpart közötti gyalogos kapcsolatot – írta az egyesület.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy teljes hosszában, folytonosan, nyolcvan százalékban beépíthessék a magaspart felszínmozgás-veszélyes, meredek oldalát, északon 18 méteres, délen 25 méteres épületmagassággal tervezhessenek, a táj- és településkép-védelmi szempontokat sem kell figyelembe venniük a kormányrendelet szerint – közölte az AFE.

️A képviselő-testület tagjai és a civil szervezetek kizárásával folytatott polgármesteri egyeztetések alapján a közfunkciókat korlátozó, módosított kormányrendelet az egyesület szerint a falu ingatlantulajdonosainak érdekeivel ellentétes, a fejlesztő érdekeit szolgálja.

Az AFE szerint a jogalkotó nem erre a célra hozta létre a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet intézményét, ezért az egyesület azt tervezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és minden lehetséges módon követeli a jogalkotók szándékával ellentétes kiemelt kormányrendelet hatályon kívül helyezését.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG