Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A „népi Bayraktar”: hatmillió dollárt gyűjtöttek a litvánok, hogy támadódrónt vegyenek Ukrajnának


Lengyelország – egy TB–2-es Bayraktar az ukrán légierő jelzésével
Lengyelország – egy TB–2-es Bayraktar az ukrán légierő jelzésével

Az elmúlt hetekben egy vicc járta be a litván közösségi médiát: „Dobjunk össze egy tankravalót Ukrajnának.” A vicc bogarat ültetett Andrius Tapinas újságíró fülébe, aki valahogy segíteni akart az orosz invázió sújtotta ukránoknak.

„A cég, ahol dolgozom – a Laisves TV – a háború kezdete óta próbál segíteni Ukrajnának” – mondta Tapinas a Szabad Európa orosz szolgálatának, hozzátéve, hogy a vállalat pénzt gyűjtött humanitárius segítségnyújtásra, és megszervezte a menekültek szállítását, hogy elhagyhassák Ukrajnát.

„Két héttel ezelőtt a litvániai ukrán nagykövetség kérésére 330 ezer eurót (354 millió dollárt) gyűjtöttünk össze két észt gyártmányú megfigyelődrón megvásárlására, amelyeket a tüzérségi tűz irányítására használnak – mondta Tapinas. – 16 óra alatt tettük meg.”

Tapinas úgy döntött, hogy a következő projektje egy török gyártmányú Bayraktar támadódrón megvásárlása lesz, amely képes akár 150 kilométerre is elrepülni a bázisától, és négy intelligens mikromuníciós rakétával páncélozott járműveket tud kilőni.

Ötletével megkereste a litván védelmi minisztériumot, majd a hivatal mozgásba hozta a gépezetet, és tárgyalásokat kezdett a török nagykövetséggel és a drón gyártójával.

„Május 25-én, szerdán zöld utat kaptunk – emlékezett vissza Tapinas. – A miniszter felhívott, és azt mondta: Minden készen áll. Beleegyeztek, hogy eladnak nekünk egy Bayraktart. Már csak a pénzt kell összeszedni. Mutasd meg, mit tudsz!”

A Laisves TV három nap alatt 5,8 millió eurót (6,2 millió dollárt) tudott összegyűjteni az emberektől. Bár az adományok a világ ötven országából érkeztek, a hozzájárulások 95 százaléka litván állampolgároktól származott – mondta Tapinas.

Egy Bayraktar drón a függetlenség napi katonai parádé próbáján Kijev központjában 2021. augusztus 18-án
Egy Bayraktar drón a függetlenség napi katonai parádé próbáján Kijev központjában 2021. augusztus 18-án

„Csak egy-két olyan adományt kaptunk, amely több volt húszezer eurónál – mondta. – A legtöbb egy és kétszáz euró között volt. Még mindig dolgozzuk fel ezeket (…) több százezer magánszemélytől kaptunk adományt. Tanárokról beszélünk (…) Még egy idősotthontól is kaptunk átutalást. Gyerekek küldtek pénzt, amit biciklire vagy számítógépes játékokra spóroltak össsze. Ez nagyon megható volt.”

Oroszok is küldtek pénzt – de nem sokat

Még Oroszországon belülről is érkezett néhány adomány, a feladó megjegyzésével, miszerint például „szégyellem magam a hazám miatt”.

„Azt hiszem, körülbelül tíz ilyen átutalás volt” – mondta Tapinas.

Május 30-án egy litván védelmi miniszterhelyettes Törökországba utazott, hogy véglegesítse a drón és az irányítóegység megvásárlásáról szóló üzletet, és megszervezze a szállítást az ukrán hadseregnek.

Videó: orosz menetoszlopot lőnek ki az ukránok Bayraktarral

Tapinas elmondta, hogy visszautasítja azokat az érveket, amelyek szerint újságíróként etikátlan ilyen aktivizmussal foglalkozni.

„Egy újságíró a BBC-től feltette nekem ezt a kérdést, és én arra gondoltam: és amikor a II. világháborús brit légi csata zajlott, ön »objektíven« tudósított volna róla, vagy támogatta volna a hazáját?” – mondta, utalva arra az 1940-ben folyó, négy hónapos légi háborúra, amelynek során a náci Németország megpróbálta Nagy-Britanniát békemegállapodásra kényszeríteni.

„Támogatom Ukrajnát, és mindent megpróbálok megtenni, hogy minél több pénzt gyűjtsek, és valahogy hozzájáruljak Ukrajna győzelméhez” – mondta.

Szöveg: Mark Krutov, Robert Coalson közreműködésével.
XS
SM
MD
LG