Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tavasszal újra fideszes Békemenetet szerveznek Budapestre


A felnőtteket szavazásra buzdító kisgyerek a CÖF Békemenetén 2022. március 15-én
A felnőtteket szavazásra buzdító kisgyerek a CÖF Békemenetén 2022. március 15-én

2024. március 15-én újabb fideszes Békemenet lesz Budapesten. Legutóbb az előző választási évben, 2022-ben tartottak.

„Mindenki Békemenetet szeretne, és én is azt gondolom, hogy szükség van rá” – jelentette be Bayer Zsolt szervező, politikai aktivista munkahelyének, a Hír TV-nek. A rendezvényt most is a választási kampányra időzítik, ezúttal jövő év március 15-re akarják megszervezni.

Bayer annyi indoklást fűzött hozzá, hogy „most van itt az ideje”, hiszen ez politikai csoportjának „legnagyobb erődemonstrációja”.

Vannak egyértelműen a békéért tartott menetek is
Mostanában több békemenet volt, amelyek nem szavazásra mozgósító pártrendezvény voltak, hanem valóban a békéről szóltak. Például idén nyáron 110 kilométeres békemenet előzte meg Bosznia-Hercegovinában az 1995 júliusában muszlim férfiak és fiúk ellen elkövetett srebrenicai tömeggyilkosság 28. évfordulóján harminc, nemrégiben azonosított áldozat temetését. De lehetne említeni az ukrajnai vagy az izraeli háború elleni környékbeli békemeneteket is.

Az ismét Budapestre szervezett erődemonstrációt hivatalosan egy másik „szentháromság”, az „Isten, haza, család” érdekében rendezik.

Ezt a típusú Békemenetet a Civil Összefogás Fóruma (CÖF) szervezi. A CÖF hivatalosan civil szervezet, de inkább civilnek tűnő állami kampányszervként működik, hiszen kormányzati szándékból alapított, állami pénzekből működő és kizárólag a kormány szándékaiért fellépő szervezetről van szó.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár két éve tagadta, hogy a Békemenet állami kampányrendezvény lenne, noha akkor például a részvételre egy, a Belügyminisztérium egyik cége alá tartozó telefonszámon lehetett jelentkezni a Fidesz Tolna megyei szervezeténél.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG