Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem szigorít és tömegeket hív ünnepre a járvány közepette a kormány október 23-án


Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom évfordulóján Budapesten, a Kossuth téren 2019. október 23-án
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom évfordulóján Budapesten, a Kossuth téren 2019. október 23-án

Miközben egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre, emelkedik a járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma, a kormány négyszáznál is több helyszínen készül tömegrendezvényre október 23-án. Orbán Viktor is egy ilyenen beszél majd, a helyszínválasztással is ráfordulva a választási kampányra. A virológusokkal, szakmai szervezetekkel ellentétben a döntéshozók nem érzik szükségét a járványügyi intézkedések szigorításának.

Megidézik a 2006-os eseményeket

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét – jelentette be kedden Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Mint mondta, idén nemcsak a forradalom hatvanötödik évfordulójára, hanem az ötvenedik évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek.

Orbán Viktor ennek megfelelően az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállítandó színpadon mond majd ünnepi beszédet. Kovács Zoltán közölte, nem véletlen a helyszínválasztás, tizenöt évvel ezelőtt, az ötvenedik évfordulón ott „a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték szét”. Az államtitkár, aki a 2006-os eseményeket „a modern kori magyar történelem legszégyenteljesebb” napjának nevezte, hangsúlyozta, hogy erre is reflektál az állami rendezvény.

Ebbe az állami rendezvénybe fut majd bele a Műegyetemtől induló Békemenet, amely Kovács Zoltán szerint nem állami rendezvény, noha az azon való részvételre – ahogy Hadházy Ákos független képviselő kiderítette – egy olyan telefonszámon lehetett jelentkezni a Fidesz Tolna megyei szervezeténél, amely egy állami céghez, a Belügyminisztérium alá tartozó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-hez tartozik.

„Emlékezzenek meg minél többen!”

Kovács Zoltán arra biztatott mindenkit, hogy a két nap alatt lebonyolítani tervezett, összesen több mint négyszáz központi ünnepségen „emlékezzenek meg minél többen” .

Arról is beszélt, hogy a nemzeti ünnepi állami és önkormányzati rendezvényekre, valamint az egy héttel később, a mindenszentek és halottak napja alkalmából tartandó egyházi, állami, önkormányzati megemlékezésekre, temetőlátogatásokra sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Mint mondta, a járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények.

Nem kellene mégis szigorítani?

Nem volt olyan hét az elmúlt időszakban, hogy valamelyik virológus, szakmai szervezet ne figyelmeztetett volna arra: noha a járvány negyedik hullámában az oltás a legbiztosabb védekezés, emberek ezreinek életét lehetne megmenteni, ha általánossá tennék a maszkviselést.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi kamara felhívást adott ki. Az MTA azzal érvel, hogy az orrot és a szájat eltakaró maszk használata életeket mentene Magyarországon a negyedik hullám alatt. Ezért nagyon fontos, hogy zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen maszkot.

Megszólalt és hasonlóan nyilatkozott Jakab Ferenc és Rusvai Miklós virológus. Karácsony Gergely főpolgármester levélben kérte a kormányt, pontosabban Pintér Sándor belügyminisztert, hogy hatalmazza fel a fővárost, hogy saját hatáskörben elrendelhesse a maszk használatát például a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben.

Cikkünk írásakor, Kovács Zoltán államtitkár ünnepi részvételre buzdító bejelentésekor a legfrissebb hivatalos járványadatok arról szóltak, hogy Magyarországon egy híján ezer fertőzött van már kórházban, 144 ember lélegeztetőgép segítségére szorul, és 24 óra alatt tizenhat halálos áldozatot követelt a vírus, miközben az oltási tempó nem gyorsul.

XS
SM
MD
LG