Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Békés hatalomátvételt ígérnek a tálibok, de menekítik a diplomatákat Kabulból


A képen egy amerikai katonai helikopter repül az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége felett 2021. augusztus 15 -én.
A képen egy amerikai katonai helikopter repül az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége felett 2021. augusztus 15 -én.

A tálibok már Kabul külső kerületeiben vannak. Azt ígérik, hogy nem támadják meg az afgán fővárost, tárgyalnak a békés hatalomátadásról az afgán vezető tisztségviselőkkel. Közben menekítik ki a diplomatákat Kabulból. Asráf Gáni afgán elnök már elhagyta az országot - jelentette a Reuters egy magas rangú belügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Afgán tisztviselők a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a tálib fegyveresek "minden oldalról" érkeznek, de harcokról nem érkezett jelentés. A tálib szóvivő közleménye szerint tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal Kabul békés megadásáról. Abdul Sattar Mirzakwal megbízott belügyminiszter pedig azt mondta, hogy a hadsereg megtartja az irányítást a város felett, és a hatalmat átadják egy ideiglenes harmadik félnek.

Egy afgán tisztviselő, aki a megtorlástól való félelem miatt névtelenül nyilatkozott, szintén arról beszélt az AP-nek, hogy a cél a kormány békés átadása a táliboknak.

A tálibok kevesebb mint 24 órával azután vették át az irányítást a legfontosabb keleti város, Dzsalalabad felett, hogy elfoglalták az északi nagyvárost, Mazar-e Sharifot.

A tálibok gyors katonai eredményeket értek el az elmúlt héten, végigsöpörve az országon, ahonnan az Egyesült Államok vezette erők húsz év után kivonulnak.

A BBC tudósítója kaotikus állapotokról számolt be

A tálib lázadók Afganisztán összes határátkelőjét az ellenőrzésük alatt tartják, így az afgán tisztviselők szerint az országot már csak légi úton, a kabuli repülőtérről lehet elhagyni. Utoljára Pakisztán jelentette be, hogy lezárta az Afganisztánnal közös torkhami határátkelőt, miután az is a tálibok ellenőrzése alá került az afgán oldalon.

"Egy polgári repülőgépen vagyok, egy kereskedelmi járaton, amely már egy órája köröz Kabul felett" – tudósított a BBC munkatársa. Mint mondta, a gép mintegy 400 embert, köztük 100 gyereket szállítana ki Kabulból, de nem engedik leszállni, azt mondják, hogy egy törött katonai repülőgép van a kifutón.

Lyse Doucet hozzátette, "nem vagyunk biztosak abban, hogy ez valóban így van ". A tudósító felteszi a kérdést, ez azért van, mert az utolsó órákban repülőgépek szállítják ki az afgán tisztviselőket?

Kabulban az emberek megpróbálták kivenni megtakarított pénzüket a bankokból és élelmiszert vásárolni – írta a dpa hírügynökség. Több videofelvétel tanúsága szerint a kabuli börtönből kiszabadultak a rabok.

Az afgán elnök videóüzenetében felszólította a biztonsági erőket a közrend fenntartására és arra, hogy akadályozzák meg a káoszt. Asráf Gáni közben elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott - jelentette a Reuters egy magas rangú belügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Mentik a követségek alkalmazottait

Szintén a BBC beszámolója szerint helikoptereket láttak leszállni és felszállni az amerikai kabuli nagykövetségnél, egyre gyorsul az amerikai személyzet evakuálása.

Miközben a Black Hawk és a Chinook helikopterek Kabul nemzetközi repülőtere felé indulnak, néhányuk fáklyákat dob le, hogy elrettentse a tálibokat a rakétatámadástól.

Richard Engel, az NBC News riportere szerint a nagykövetség bezár, amint azt a személyzet összes tagja elhagyja. Pénteken a nagykövetség munkatársai megkapták a parancsot, hogy kezdjék el azoknak az "érzékeny dokumentumoknak" a megsemmisítését, amelyekkel mások visszaélhetnek.

Brit sajtóhírek szerint Nagy-Britannia hétfő estig kimenekíti minden diplomatáját Afganisztánból, csak egy maroknyi csoport marad ott szolgálatban a kabuli repülőtéren.

A svéd állami rádió hivatalos forrásra hivatkozva jelentette, hogy Svédország még vasárnap kimenekíti kabuli nagykövetsége minden alkalmazottját az országból. India kabuli nagykövetsége nem zár be, de a kormány kidolgoz egy kiürítési tervet szükség esetére.

Az Egyesült Arab Emírségek flydubai nevű légitársasága hétfőtől felfüggeszti kabuli járatait.

Az MTI idézi Edi Rama albán miniszterelnököt, aki közölte, hogy országa ideiglenesen befogad több száz olyan afgánt, aki a nemzetközi erőknek dolgozott – főleg tolmácsolt – az amerikai megszállás idején, és félve a táliboktól el akarja hagyni hazáját. Albánia Washington kérésére ad ideiglenes menedéket olyan afgánoknak, akiknek az Egyesült Államok előzőleg már befogadást ígért. Rama hozzátette, hogy amerikai civilszervezetek hasonló kérését is teljesítik, ami afgán értelmiségiek, nőjogi aktivisták ideiglenes befogadására vonatkozik.

Ferenc pápa vasárnap déli üzenetében azt mondta, osztja mindenki egyöntetű aggodalmát az afganisztáni helyzet miatt.

Ausztria még augusztusban vagy szeptemberben online konferenciát akar rendezni az Afganisztánnal szomszédos országok támogatására, gondolva arra, hogy ezeknek menekültáradattal kell majd számolniuk.

A Sky News úgy tudja, hogy a brit parlamentben rendkívüli ülés lesz a jövő héten az afganisztáni helyzetről, ezért a képviselőket erre az alkalomra visszahívják nyári szabadságukról.

XS
SM
MD
LG