Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz „harckészültségben” van az oroszországi fegyveres felkelés óta


Jevgenyij Prigozsin és Aljakszandr Lukasenka
Jevgenyij Prigozsin és Aljakszandr Lukasenka

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető a nyugati „fenyegetést” emlegetve közölte, hogy a napokban történt oroszországi lázadásra tekintettel teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget.

A volt szovjet tagköztársaságot csaknem harminc éve vaskézzel irányító Lukasenka hétfőn kijelentette, hogy a hétvégén történtek részei a nyugati fenyegetésnek.

„Erősebbnek kell lennünk a fenyegetésnél, amely ismét árnyékot vet országunkra, és amely ezúttal is a Nyugat részéről érkezik” – mondta.

Hozzátette, hogy a belarusz határőrök szinte naponta számolnak be a NATO „provokációiról”.

Ehhez kapcsolódóan: „Véget ért az általunk ismert Putyin-rezsim, valami új kezdődik Oroszországban”

Nem sokkal korábban egy Minszk melletti katonai repülőtéren leszállt egy magángép, amely a feltételezések szerint a Wagner orosz katonai magáncéget vezető Jevgenyij Prigozsinhoz köthető, ekképp amerikai szankciók hatálya alatt áll.

Néhány perccel később ugyanott landolt egy másik repülőgép is, amely az üzletember otthonának és a Wagner központjának számító Szentpétervárról érkezett. Azt egyelőre nem tudni, hogy Prigozsin az utasok között volt-e.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin elengedte – Belaruszba távozik Prigozsin, miután leállította a zsoldosait

A zsoldosait hétvégén Moszkva felé irányító, közben több orosz várost elfoglaló Wagner-vezér pontos hollétéről továbbra sincs hír hivatalosan, legutóbb annyit jelentettek be, hogy Belaruszba távozik az Oroszországgal szövetséges ország vezetőjének közvetítésével létrejött megállapodás alapján.

Az ezt megelőző kaotikus 24 óra teljességgel példátlan volt a posztszovjet Oroszországban, sokak véres polgárháború kirobbanásától tartottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi beszédében kiemelte, hogy az a lehetőség is adott a zsoldoscsoport tagjai előtt, hogy ha nem akarnak csatlakozni a hadsereghez, távozhatnak Belaruszba.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) eközben bejelentette, hogy ejtették a büntetőeljárást a Wagner vezetője ellen, miután megállapítást nyert, hogy a zsoldosok beszüntették a bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységüket.

XS
SM
MD
LG