Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merényleteket tervezhetett a belarusz KGB Németországban


Nyugdíjasok minszki tüntetése Lukasenka ellen 2020. január 4-én.
Nyugdíjasok minszki tüntetése Lukasenka ellen 2020. január 4-én.

Egy 2012-es hangfelvétel szerint, amelyen szakértők szerint a belarusz KGB korábbi igazgatója beszél, Lukasenka titkosszolgálata merényleteket tervezett Németországba menekült politikai célpontok ellen.

Egy európai lap nyilvánosságra hozott egy 2012-es felvételt, amelyen állítólag azt hallani, ahogy a belarusz KGB egy magas rangú tisztje egy állítólagos merénylettervezetről beszél Aljakszandr Lukasenka három politikai ellenfele ellen, akik akkoriban Németországban tartózkodtak. Az EUObserver a NATO szakértőire hivatkozva azt állítja, hogy a hangfelvételen a belarusz KGB akkori igazgatója, Vagyim Zajcau hallható.

Hónapok óta tüntetések vannak az országban

A támadásra végül soha nem került sor, de a beszélgetés szerint robbanószert és mérget használtak volna. A felvétel aközben látott most napvilágot, hogy Belaruszban hónapok óta tart az a tiltakozássorozat, ami azután tört ki, hogy Aljakszandr Lukasenkát vitatott körülmények között hatodjára is győztesnek hozták ki az elnökválasztáson. Az országban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amit az ellenzék szerint elcsalt a 26 éve hatalmon lévő vezető. A tüntetők a politikus lemondását és tiszta választások kiírását követelik.

A rendőrség több ezer, egyes becslések szerint 25 000 tiltakozót vett már őrizetbe a tüntetések kezdete óta, akik közül jelentések szerint volt, akit meg is kínoztak. A rendőri brutalitás miatt az Európai Unió szankciókat vezetett be Lukasenka és más belarusz vezetők ellen. A nyugati hatalmak tiltakoznak az országban zajló rendőri erőszak ellen, Lukasenka választási győzelmét sem az EU, sem az Egyesült Államok nem ismerik el.

Az Alfa Csoport hajtotta volna végre a gyilkosságokat

A hangfelvétel tanúsága szerint a KGB feje a titkosszolgálat különleges terrorelhárító egysége, az Alfa Csoport tagjaival beszélt Lukasenka három Németországban élő politikai ellenfelének meggyilkolásáról. Egy negyedik lehetséges célpontot is említenek, Pavel Seremet belarusz születésű orosz újságírót, aki 2016-ban Kijevben egy autóba rejtett pokolgép áldozata lett.

„Lukasenka elnök várja, hogy az akciók végre legyenek hajtva” – mondja Zajcau a felvételen, amelyet állítólag a KGB-vezér minszki irodájában készítettek, 2012. április 11-én.

1,5 millió dollár volt a keret a merényletekre

A hangfelvételen a titkosszolgálat fejeként azonosított férfi arról is beszél, hogy Lukasenka 1,5 millió dollárt szán a merényletekre, és fontos, hogy azokat ne lehessen visszavezetni a belarusz KGB-hoz.

A NATO szakértői megerősítették, hogy a felvételen hallható hang nagyon hasonlít a KGB-t korábban vezető Zajcauéhoz. Az egyik célpont, aki könyvet írt a belarusz állami erőszakról, azt mondta a Szabad Európának, hogy 2012-ben a német rendőrség felajánlotta, hogy védelmet biztosítanak neki, mivel a tudomásukra jutott, hogy a belarusz KGB merényletet tervez ellene.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG