Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka állítja: nem pénzért megy Putyinhoz


Aljakszandr Lukasenka tavaly szeptemberben Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyinnal
Aljakszandr Lukasenka tavaly szeptemberben Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyinnal

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető kijelentette, hogy bizonyos találgatásokkal szemben jövő hétfői moszkvai találkozójukon nem kér pénzt Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön megerősítette a két vezető találkozójáról szóló értesüléseket, és közölte, hogy „átfogó” megbeszélés várható a kétoldalú kapcsolatok, illetve a nemzetközi politika fejleményeiről.

Egy kérdés azonban biztosan nem lesz napirenden Aljakszandr Lukasenka állítása szerint, mégpedig az, hogy országa nevében anyagi támogatást kérjen Moszkvától.

„Amint ez Oroszországban általában történni szokott, egyesek eltéríthetik a napirendet, és azt mondhatják például, hogy Lukasenka úton van, hogy kérjen hárommilliárd dollárt. Nem, nem azért utazom oda, hogy bármit is kérjek” – hangsúlyozta a belarusz politikus, hozzátéve, hogy nincsenek rendezetlen ügyek a két ország között.

Oroszország az utóbbi években az energiaárak emelésével gyakorolt nyomást a szomszédos Belaruszra, amivel szakértők szerint a két állam egyesítése lehet a végső célja.

Az immár huszonhat éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka egészen tavaly nyárig nyíltan hangoztatta országa függetlenségét, mondván, készek harcolni is annak megőrzéséért minden eszközzel.

Az erőviszonyok azonban a távozását követelő tömegdemonstrációk hatására azóta megváltoztak, miután a szorongatott helyzetben Moszkva a rezsim pártjára állt.

Aljakszandr Lukasenka szeptemberben Szocsiba utazott, ahol megállapodott Vlagyimir Putyinnal egy 1,5 milliárd dolláros hitelszerződésről.

A BelTA és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG