Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újságírók és jogvédők lakásaiban, irodáiban razziázott a belarusz rendőrség


Razzia a Belarusz Újságíró Szövetség irodájában. Minsz, 2021. február 16.
Razzia a Belarusz Újságíró Szövetség irodájában. Minsz, 2021. február 16.

Több mint két tucat újságíró és aktivista házát kutatták át a belarusz biztonsági erők. Az akció célja az ellenzék szerint a független hangok megfélemlítése.

A belarusz rendőrség és egyéb rendfenntartó szervek legalább 25 lakást vizsgáltak át Minszkben és más városokban február 16-án. A Vjaszna emberi jogi szervezet minszki irodáját és a Belarusz Újságíró Szövetség központját is célba vették a hatóságok.

A hatalom szerint a civil szervezetek valójában a tüntetéseket finanszírozzák

A belarusz hatóságok azt mondták, hogy olyan szervezetek után nyomoznak, akik a tüntetéseket pénzelik, miközben „az emberi jogok védőinek állítják be magukat”.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék egyik vezető figurája, elítélte a házkutatásokat. „Ez a valódi válság. Miközben próbál a hatalomba kapaszkodni, a rezsim elnyomja azokat, akik az emberi jogokat védik. Amíg ez így megy, Belarusz veszélyben van. A belarusz emberek tudják, hogyan oldják meg a válságot” – írta az ellenzéki politikus a Telegramon.

Az országban kiterjedt tiltakozás kezdődött az országot közel három évtizede vezető Aljakszandr Lukasenka autoriter rendszere ellen, miután a belarusz vezető bejelentette, hogy elsöprő győzelmet aratott, és megkezdi a hatodik elnöki ciklusát 2020 augusztusában.

Lukasenka nem mond le

A választást a belarusz tiltakozók szerint elcsalták, és az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok sem ismerte el azt legitimnek.
Belaruszban példátlan tüntetéssorozat kezdődött a vitatott augusztus 9-ei választásokat követően, a kormány pedig brutális keménységgel reagált a tiltakozásokra.

A 66 éves Lukasenka egyre nagyobb nemzetközi nyomás alatt áll, a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, Kanada, és az Európai Unió, nem hajlandók őt elismerni Belarusz törvényesen megválasztott vezetőjének. A nyugati országok szankciókat vezettek be Lukasenka és más vezető belarusz tisztségviselők ellen, mivel vélhetően szerepük volt a választások elcsalásában és a tüntetők elleni erőszakban.

Tömeges letartóztatások

Miközben a Human Rights Watch 2021-es jelentése szerint több száz politikailag motivált per indult az ellenzék tagjai, a tüntetők, aktivisták, és jogvédők ellen Belaruszban, addig a rendőri brutalitással foglalkozó előzetes vizsgálatok közül egy sem jutott el a bíróságig.

A HRW jelentése szerint csak november közepéig több mint 25 ezer embert vettek őrizetbe a belarusz hatóságok. Novemberben halt meg Raman Bandarenka, akit egy csapat maszkos ismeretlen vert súlyosan meg, akikről a Vjaszna jogvédő csoport azt állítja, összefüggésbe hozhatók a belarusz belügyminisztériummal.

Múlt hétvégén Lukasenka egy „népgyűlést” rendezett, amiről azt állította, hogy valódi platformot biztosít majd a lehetséges reformok megbeszélésének, de az ellenzék az egész kezdeményezést figyelemelterelésnek nyilvánította.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG