Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belső támadástól tartanak a Washingtont védő Nemzeti Gárdában


A Nemzeti Gárda tagjai a washingtoni Capitolium környékén, 2021. január 13-án.
A Nemzeti Gárda tagjai a washingtoni Capitolium környékén, 2021. január 13-án.

Átvilágítják azt a mintegy 25 ezer Washingtonba vezényelt katonát, akik az új elnök beiktatásának biztonságát felügyelik majd, mivel egy esetleges belső támadástól tartanak. Az egész Egyesült Államokban megerősített biztonsággal készülnek. Eddig csak kisebb tiltakozások voltak.

Az amerikai bűnüldöző ügynökségek elkezdték a Nemzeti Gárda azon tagjainak az átvilágítását, akiket Washingtonba vezényeltek, hogy megbizonyosodjanak róla, nem jelentenek biztonsági kockázatot Joe Biden megválasztott elnök beiktatásán. Nagyjából 25 ezer a fővárosba érkező gárdistánál végeznek háttérvizsgálatot, mivel a hatóságok egy belülről érkező támadástól tartanak.

Többször is ellenőriznek mindenkit

Ryan McCarthy, szárazföldi hadseregért felelős államtitkár elmondta, tudatában vannak egy esetleges belső támadás veszélyének, és figyelmeztették a tiszteket, hogy figyeljenek oda az egységeikben felmerülő problémákra. McCarthy azt mondta, hogy a tisztek eddig nem jelentettek semmilyen fenyegetésre utaló jelet.

Folyamatosan végezzük az átvizsgálást, másodjára és harmadjára is ellenőrzünk mindenkit, akit beosztottak erre a műveletre” – mondta McCarthy az AP hírügynökségnek. A Nemzeti Gárda Hivatalát vezető Daniel Hokanson tábornok hasonlóképpen nyilatkozott a CBS News kérdésére.

„Együttműködésben a Secret Service-szel [az elnök biztonságáért felelős szerv] és az FBI-jal mindenkit átvilágítanak” – mondta Hokanson.

Megerősítik a fővárost

A január 20-ai beiktatási ceremóniának otthont adó Washington fővárost soha nem látott léptékű biztonsági intézkedések alá vonták, miután január 6-án Donald Trump szimpatizánsai megrohamozták a Capitoliumot és megpróbálták megakadályozni, hogy hitelesítsék az Elektori Kollégium szavazatait és ezzel Joe Biden választási győzelmét.

Kiderült, hogy a zavargás résztvevői között van olyan, akinek katonai múltja van, vagy jelenleges is a fegyveres erőkhöz köthető. Nemrég az Egyesült Államok fegyveres erőinek egyik parancsnoka levelet írt a szolgálatosokhoz, amiben törvénytelennek nevezte a washingtoni zavargásokat, és figyelmeztette a katonákat, hogy „meg kell testesíteniük a nemzet értékeit és eszméit.”

Amellett, hogy katonákat vezényeltek Washingtonba, a városközpont nagy részét lezárták és egy szögesdróttal megerősített drótkerítést vontak a Capitolium köré. A Nemzeti Gárda terepmintás egyenruhát viselő egységei járőröznek a környéken, ellenőrzőpontokat állítottak föl, és katonai járművekkel állták el az utakat.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Országszerte készülnek a beiktatásra

Nem csak a fővárosban feszült a helyzet, több szövetségi állam fővárosában is voltak kisebb tüntetések, igaz, erőszakról nem érkezett hír. Trump leglelkesebb hívei közül sokan abban hisznek, hogy valójában ő nyerte meg a választást, annak ellenére, hogy ezt az állítást számos bíróság elutasította, köztük olyan bírók is, akiket Trump nevezett ki. A legfelsőbb bíróság is két esetben visszautasította Trump jogi csapatának a keresetét a választással kapcsolatban.

Több államban is kérvényezték, hogy a Nemzeti Gárda is segítsen a helyi törvényhozás épületeinek a védelmében, és fizikailag is megerősítették a helyi capitoliumokat az esetleges zavargásoktól tartva. Január 17-én néhány helyen az utcára vonultak Trump támogatói, de az eseményeken jóval több volt a rendőr, mint a résztvevő.

„Eseménytelen volt a mai nap, és örülünk neki” – mondta Troy Thompson a pennsylvániai capitolium védelmét ellátó ügynökség szóvivője. Michiganban is sor került egy kisebb tüntetésre, néhány tiltakozónál fegyver is volt. Ohióban szintén összegyűlt néhány tucat fegyveres, de végül hazamentek, amint havazni kezdett.

Készült a Reuters, az AP, és az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG