Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők: A "Trump-katasztrófa" után az USA álljon ki újra az emberi jogokért


Tüntetés a pakisztáni Karacsiban 2020. december 24-én, miután az ismert pakisztáni emberijog-védő, Karima Baloch ismeretlen körülmények között vízbe fulladt Torontóban. A nő 2015-ben menekült el az országból, miután az állam terrorizmussal vádolta meg.
Tüntetés a pakisztáni Karacsiban 2020. december 24-én, miután az ismert pakisztáni emberijog-védő, Karima Baloch ismeretlen körülmények között vízbe fulladt Torontóban. A nő 2015-ben menekült el az országból, miután az állam terrorizmussal vádolta meg.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet teljesen új irányt és erős lépéseket vár Joe Biden elnökségétől. Magyarország tavalyi évét is összefoglalják jelentésükben.

Az USA erősítse meg az emberi jogok iránti elköteleződését, szólította fel a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet Joe Biden megválasztott elnököt. Erről a Szabad Európa központi szerkesztősége adott hírt a HRW éves jelentésére hivatkozva.

Donald Trump négy éve "katasztrófa volt az emberi jogokra nézve" bel- és külföldön is, írta Kenneth Roth igazgató. Ezért azt kérte Joe Biden megválasztott elnöktől, hogy erősítse meg az USA elköteleződését a kérdésben. Az ország pedig segítse a nemzetközi fellépést az olyan "erős szereplők" ellen, amelyek aláássák a globális emberi jogi rendszert, mint például Kína, Oroszország vagy Egyiptom.

A HSW szerint Trump sokat ártott

Roth szerint a leköszönő elnök semmibe vette azokat a jogi szabályokat, amelyek alapján az életüket féltő emberek menedéket kérhettek, migráns gyermekeket szakított el a családjaiktól, támogatta a fehér felsőbbrendűséget vallókat, aláásta a demokratikus folyamatokat, gyűlöletet szított faji és vallási kisebbségek ellen.

Emellett szerinte sokat ártott az USA hitelességének, hogy Trump "egymásután" barátkozott össze autokrata vezetőkkel vagy hogy fegyvereladásokat ösztönzött háborús bűnökben érintett kormányok számára.

"Üresen cseng Venezuela, Kuba vagy Irán elítélése, ha párhuzamosan dicséretet kap Oroszország, Egyiptom, Izrael vagy Szaúd-Arábia" – írta még Roth.

A HRW szerint Bidennek olyan módon kéne átalakítania az USA közvéleményének emberi jogokról alkotott véleményét, az elkötelezettségét annyira be kéne biztosítania, hogy a későbbi elnökök ne tudjanak ilyen könnyen hátraarcot hirdetni a korábbi hozzáállásnak.

A szervezet jelentése ezen túl szinte az egész világ, nagyjából 100 ország vagy térség 2020-as emberi jogi helyzetét értékelte.

Magyarországon is súlyos gondok vannak szerintük

Magyarországot sem hagyták ki. Kiemelték, hogy a magyar kormány folytatta a jogállam és a demokratikus intézmények elleni támadásait. Ahogy a független média ellen is, megjegyezve, hogy a médiakiadványok többsége közvetve vagy akár közvetlenül is a kormány irányítása alatt áll.

Külön említik a legnagyobb független híroldal, az Index.hu átvételét, ami a kormányhoz igen szorosan kötődő szereplők kezébe került. Kirúgták a főszerkesztőt, majd lemondott az egész szerkesztőség.

A tudományos szabadság elnyomása kapcsán leírják, hogy az Európai Bíróság szerint törvénytelenül zárták ki az országból a CEU-t, de említik például a Színház- és Filmművészeti Egyetem erőszakos átalakítását is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG