Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatérhet a hatalomba Izraelben Benjámín Netanjáhú


Benjámín Netanjáhú volt izraeli kormányfő leadja a szavazatát Jeruzsálemben 2022. november 1-jén
Benjámín Netanjáhú volt izraeli kormányfő leadja a szavazatát Jeruzsálemben 2022. november 1-jén

Négy éven belül immár az ötödik választást tartották a zsidó államban, aminek eredményeképpen a volt miniszterelnök vezette jobboldali tömb ismét kormányra kerülhet.

A szavazatok mintegy hetvenszázalékos feldolgozottsága alapján a konzervatív Likud és valószínűsíthető szövetségesei meg fogják szerezni a parlamenti többséget a keddi választás nyomán.

„Nagyon nagy győzelem küszöbén állunk” – mondta mosolyogva Netanjáhú pártja eredményváróján.

„A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil és gyakorlott kormányt. A miniszterelnöknek törődnie kell a katonákkal, felelősen kell eljárnia, nem életeket áldoznia fölöslegesen, nem akarunk szükségtelen kalandokba keveredni” – tette hozzá.

Az izraeli parlament feloszlásáról itt írtunk bővebben: Feloszlik az izraeli parlament, négy éven belül az ötödik választás jön

A jobboldali-vallásos tömb a legfrissebb adatok szerint akár 67 mandátumot is szerezhet a 120 tagú Kneszetben, így több képviselője lehet, mint a vele szemben álló, eddig kormányzó pártoknak.

Ez jóval kedvezőbb eredmény a korrupciós vádakkal szembenéző, a hatalomból kevesebb mint másfél évvel ezelőtt kiszorult Netanjáhú számára, mint az exit pollok mutatták.

Az adatközlés szerint első helyre a Likud futott be, ezt Jaír Lapid jelenlegi miniszterelnök centrista Van Jövő pártja követte. A harmadik legnagyobb parlamenti erő a Vallásos Cionisták nevű ultranacionalista pártszövetség lett.

Élre tört egy szélsőséges politikus a választások előtt Izraelben.

A Benjámín Netanjáhú vezette blokk győzelme sokakat aggodalommal tölt el a palesztinok körében és a környező arab országokban, egyebek mellett azért, mert ennek nyomán várhatóan fokozódni fognak a telepépítések Ciszjordániában, ami rendre a feszültségek erősödésével jár.

„Semmi kétség afelől, hogy egy ilyen koalíció erősíteni fogja a palesztin néppel szembeni ellenséges hozzáállást, és még szélsőségesebbé teszi a megszálló intézkedéseket” – hangsúlyozta a Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik vezetője.

Netanjáhú tizenkét évig tartó kormányzása 2021 júniusában ért véget az egymástól egyébként rendkívül távol álló ellenzéki pártok összefogása nyomán, a törékeny szövetség azonban egy évvel később széthullott.

A választási kampányt elsősorban a biztonsági aggályok és az áremelkedés dominálta. A végeredmény csütörtökön vagy pénteken várható.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG