Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Élre tört egy szélsőséges politikus a választások előtt Izraelben


Itamar Ben-Gvir izraeli képviselő nyilatkozik egy felvonuláson Jeruzsálemben 2022. április 20-án
Itamar Ben-Gvir izraeli képviselő nyilatkozik egy felvonuláson Jeruzsálemben 2022. április 20-án

Itamar Ben-Gvir izraeli parlamenti képviselő „terroristának” nevezi arab kollégáit, és deportálni akarja politikai ellenfeleit. Fiatalon annyira szélsőséges nézetei voltak, hogy a hadsereg eltiltotta a kötelező katonai szolgálattól.

Ma azonban a populista képviselő, akit egykor az izraeli politika perifériájára szorítottak, a közvélemény-kutatások szerint az élen jár a novemberi választások előtt. Megkapta Benjámin Netanjáhú volt miniszterelnök áldását, és készen áll arra, hogy olyan jelentős erővé váljon, aki visszavezetheti az egykori miniszterelnököt a hatalomba.

Ben-Gvir megdöbbentő felemelkedése évek munkája volt a médiához értő képviselő részéről, amellyel legitimációt szerzett. Ugyanakkor tükrözi az izraeli választók jobbra tolódását is, amely a vallásos, ultranacionalista ideológiát az első vonalba emelte, és ezzel szinte teljesen kioltotta a palesztin függetlenséggel kapcsolatos reményeket.

„Az elmúlt egy évben az volt a küldetésem, hogy megmentsem Izraelt – mondta Ben-Gvir nemrég újságíróknak. – Polgárok milliói várnak egy igazi jobboldali kormányra. Eljött az idő, hogy adjunk nekik egyet” – tette hozzá.

A 46 éves Ben-Gvir már több mint két évtizede az izraeli szélsőjobboldal meghatározó alakja. Fiatalon a néhai radikális rabbi, Meir Kahane tanítványaként szerzett magának hírnevet. Akkor vált országosan ismertté, amikor 1995-ben megrongálta az akkori miniszterelnök, Jichák Rabin autóját.

„Megvolt az autója, ő is meg lesz” – mondta alig néhány héttel azelőtt, hogy Rabint meggyilkolta egy zsidó szélsőséges, aki ellenezte a békekötést a palesztinokkal.

Kahane erőszakos arabellenes ideológiáját – amely betiltotta volna a zsidó–arab vegyesházasságot, és a palesztinok tömeges kiűzésére szólított fel – olyannyira visszataszítónak tartották, hogy Izrael kitiltotta őt a parlamentből, és az Egyesült Államok terroristacsoportként tartotta számon pártját. Kahanét 1990-ben egy arab támadó meggyilkolta New Yorkban.

Az elmúlt években azonban követői és néhány eszméje utat talált az izraeli közvélemény felé – nagyrészt Ben-Gvirnek köszönhetően.

A radikális ciszjordániai zsidó telepesek védelmét ellátó ügyvéd tavaly nyergelt át a politikára. A jogszabályok alapos ismerete segített neki abban, hogy tesztelje a közösség elleni uszítás törvényi határait, és elkerülje a szankciókat, amelyek megakadályozták, hogy egyes közeli párttársai elinduljanak a választásokon.

Ben-Gvir „igaznak és szentnek” nevezi Kahanét, de hozzáteszi, hogy nem ért egyet mindennel, amit egykori mentora mondott. Óvatosan korlátozza saját kiutasítási javaslatait azokra, akik erőszakot követnek el, és azokra a törvényhozókra – zsidókra vagy arabokra –, akik szerinte aláássák az államot.

Mielőtt belépett a politikába, leszedte a nappalijából Baruch Goldstein fényképét. Ő egy zsidó militáns volt, aki 1994-ben 29 palesztint ölt meg géppisztollyal egy hebroni mecsetben. Ben-Gvir azt sem engedi már, hogy támogatói a politikai gyűléseken azt skandálják, hogy „halál az arabokra”, helyette azt használják, hogy „halál a terroristákra”.

Támogatói szerint Ben-Gvir megváltozott, és korábban félreértették, tévesen állították be szélsőségesnek.

„Az emberek komolyodnak, fejlődnek - mondta Nevo Cohen, Ben-Gvir kampánymenedzsere. – Olyan címkét ragasztottak Ben-Gvirre, amely teljesen hibás” – tette hozzá.

Ben-Gvir hivatala elutasította az interjúkérést, de gyakran szerepel az izraeli televízióban és rádióban, ahol vidám stílussal, szellemesen, a kritikák rutinos hárításával tréfálkozik a műsorvezetőkkel.

Kihasználja az arabellenes és nacionalista érzelmeket, amelyet az évek óta tartó erőszak, a sikertelen békefolyamatok és a demográfiai változások váltottak ki. Ben-Gvir támogatói nagyrészt vallásos és ultraortodox zsidók, akik általában nagycsaládosok, valamint a befolyásos ciszjordániai telepesmozgalom tagjai. Ben-Gvir is egy ilyen településen lakik a ciszjordániai Hebron mellett, ahol több mint kétszázezer palesztin él.

„Ő egy populista demagóg. Az arabok iránti gyűlölet és félelem érzelmeire játszik – mondta Shuki Friedman, a Jewish People Policy Institute izraeli szélsőjobboldal-szakértője. – Jól ad interjút, jól áll a kamera előtt, rengeteget volt képernyőn, ami legitimitást adott neki” – magyarázta.

Az elmúlt évben, ellenzékben politikai hangulatkeltő volt a kormánnyal szemben, amelynek először volt arab párt a tagja. Nyilvánosan összeveszett arab képviselőkkel, direkt a kamerák előtt, a felvételek pedig széles körben terjedtek.

A tavalyi gázai háborút megelőző feszült helyzetben provokatív látogatásokat tett arab városrészekben, és arra buzdította ultranacionalista támogatóit, hogy szálljanak szembe a palesztinokkal, és érvényesítsék a „zsidó hatalmat” – amely egyben pártja neve (Ocma Jehudit).

A közvélemény-kutatások szerint megerősödött, ami Netanjáhú visszatérési stratégiájának központi figurájává tette.

Korrupció miatt büntetőper folyik Netanjáhú ellen, ezért a közvélemény ismét megosztott abban, hogy alkalmas-e a kormányzásra. Négy egymást követő eredménytelen választás után Netanjáhú és pártja, a Likud azt reméli, hogy Ben-Gvir támogatásával sikerül feloldani a patthelyzetet.

„Igen, Ben-Gvir nagyon harcias, és igen, néha egy kicsit provokatív, de ő olyan, akinek fontos Izrael” – mondta Miki Zohar, a Likud képviselője és Netanjáhú bizalmasa, aki biztos benne, hogy Ben-Gvir beállna a sorba egy Netanjáhú vezette kormányban.

A múlt héten Netanjáhú személyesen közvetített Ben-Gvir és egy rivális szélsőjobboldali vezető, Bezalel Smotrich között, hogy együtt induljanak. Ha nem így tennének, Smotrich talán be sem jutna a Knesszetbe, megfosztva Netanjáhút egy kritikus fontosságú támogatói bázistól.

„Az erők egyesítése a napi parancs” – mondta Netanjáhú.

Egy nemrég készült felmérés tizenkét mandátumot jósolt Ben-Gvir pártszövetségének, ezzel a negyedik legnagyobb frakció lenne a parlamentben. Ez azt jelenti, hogy Netanjáhú szinte biztosan miniszteri posztot adna Ben-Gvirnek, ha kormányt tud alakítani.

Ben-Gvir azt mondta, első dolga az lenne, hogy törvényt fogadna el, amely lehetővé tenné azoknak a kitoloncolását, akik állítólag bomlasztják az országot és a biztonsági erőket. Halálbüntetést javasol a „terroristákra”, és mentességet azoknak a katonáknak, akiket palesztinok elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Thabet Abu Rass, a zsidó–arab együttélést támogató Abraham Initiatives arab társigazgatója szerint a Ben-Gvirhez hasonló figurák első vonalba kerülése nemcsak Izrael arab polgáraira, hanem az ország egészére is fenyegetést jelent.

Azzal, hogy Ben-Gvir az arab parlamenti képviselőket árulónak nevezi, akiket ki kellene utasítani, delegitimálja az arab állampolgárok politikai részvételét – akik Izrael lakosságának mintegy húsz százalékát teszik ki – és a zsidó–arab partnerség lehetőségét, mondta Abu Rass.

„Ez nagyon veszélyes az egész izraeli társadalomra nézve. Ez a demokrácia összeomlásához vezet” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG