Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Benkő Tibor: A művelet akkor fejeződik be, amikor minden kimenekíthetőt hazahoztak


Afgán családoknak segít felszállni egy amerikai tengerészgyalog az amerikai légierő Boeing C-17 Globemaster gépére az evakuálás során a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban 2021. augusztus 23-án
Afgán családoknak segít felszállni egy amerikai tengerészgyalog az amerikai légierő Boeing C-17 Globemaster gépére az evakuálás során a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban 2021. augusztus 23-án

Rendkívül kaotikus a helyzet Kabulban, sok mindent megpróbálnak, hogy bejussanak a repülőtérre – mondta a magyar honvédelmi miniszter, akit a magyar kimenekítési akcióról is kérdeztek a közmédiában. A tálibok megtiltották az afgánoknak, hogy a kabuli repülőtérre menjenek, a Világbank pedig leállította az afganisztáni segélyeket.

Benkő Tibor nem mondott részleteket az afganisztáni evakuálásról, amelyben a Magyar Honvédség is részt vesz. Mint fogalmazott, amíg a művelet folyamatban van, részletekről nem tudnak beszámolni, mert az veszélyeztethetné a katonák biztonságát.

A miniszter közölte, a magyar katonák augusztus 19. óta egyfolytában dolgoznak, végzik a kimenekítési feladatokat. A művelet akkor fejeződik be, amikor minden kimenekítendő embert hazahoztak.

Benkő Tibor rendkívül kaotikusnak nevezte a kabuli helyzetet, sokan mindent megpróbálnak, hogy bejussanak a repülőtérre. Előfordul erőszak, fegyverhasználat is.

Nem mehetnek az afgánok a repülőtérre

A tálibok megtiltották az afgánoknak, hogy a kabuli repülőtérre menjenek, szóvivőjük szerint csak a külföldieket engedik oda, és elutasítják, hogy meghosszabbítsák a Joe Biden amerikai elnök által a külföldi csapatok kivonására kitűzött augusztus 31-i határidőt.

"Arra kérjük az amerikaiakat, hogy változtassanak politikájukon, és ne bátorítsák arra az afgánokat, köztük mérnökeinket, orvosainkat és katonáinkat, hogy elmenjenek (...). Szükségünk van rájuk, szükségünk van a tudásukra, ne vigyék őket el más országokba" – mondta az MTI tudósítása szerint a tálibok szóvivője.

Lépett a Világbank

Néhány nappal azután, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is felfüggesztette az Afganisztánba irányuló kifizetéseke, a Világbank is leállítja az Afganisztánnak nyújtott segélyeket, mert "mélyen aggódik" az ország helyzete és a tálib hatalomátvétel következményeire az ország fejlődése, különösen a nők helyzete szempontjából.

A Világbanknak több mint két tucat fejlesztési projektje van az országban, és 2002 óta 5,3 milliárd dollárt biztosított, többnyire támogatásban – írja honlapján a pénzügyi szervezet, amelynek szóvivője az AF-nek azt mondta, „szorosan figyelemmel kísérik és értékelik az afganisztáni helyzetet.

Menekülés Kabulból - drámai felvételek a repülőtérről, ami az egyetlen kiút Afganisztánból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

XS
SM
MD
LG