Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Ne gátolják a kabuli repülőteret védő amerikaiak a magyar mentőakciót!


A német légierő Kabulba tartó repülőgépe felszáll az üzbegisztáni Taskent repülőterén 2021. augusztus 22-én
A német légierő Kabulba tartó repülőgépe felszáll az üzbegisztáni Taskent repülőterén 2021. augusztus 22-én

A hétfőre virradóra Budapestre érkező gép utasainak jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hozták ki Afganisztánból – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. „Cserében azt várjuk, hogy a szövetségeseink, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak ne gátolják a magyarok által kihozandó emberek bejutását a repülőtérre. Ezt számos esetben tapasztaltuk az elmúlt napokban” – közölte Szijjártó Péter. Vannak még kint magyarok.

A magyar diplomácia vezetője szabadságáról visszatérve, a WHO Budapesten tartózkodó főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt az afganisztáni mentésről.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország 173 embert evakuál Afganisztánból Üzbegisztánon keresztül. Egyúttal megköszönte az üzbég kormánynak, hogy a magyar mentőakciót egyfajta előretolt helyőrségként segíti.

A miniszter bírálta a kabuli repteret felügyelő amerikaiakat

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország lojális, megbízható szövetségesként, lojális és megbízható barátként jár el, és ezt várja a szövetségesektől is, ami szerinte nem minden esetben mondható el.

Mint mondta, a hétfőre virradóra Budapestre érkező gép utasainak jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hozták el. Cserében azt várják, hogy szövetségeseik, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak ne gátolják a magyarok által kihozandó emberek bejutását a repülőtérre, mert ez számos esetben fordult elő az elmúlt napokban.

A miniszter szerint az az érvelés, hogy nagy a tömeg a repülőtéren, elfogadhatatlan.

„Mi nem növeljük a tömeget, mert ott a gépünk. Bemennek az emberek a reptérre, felszállnak rá, és elhozzuk őket.”

A magyar kapacitás megvan, két katonai gép ott van a térségben, és folyamatosan végzik az evakuációs feladatokat. Fontos, hogy azok, akiket Magyarország ki akar hozni Afganisztánból, bejuthassanak a reptérre. Vannak magyar katonák a terepen, akik folyamatosan segítik az érintettek azonosítását és bejutását a kabuli repülőtérre.

Vannak még kint magyarok

A hétfőre virradóra Budapestre érkező gépen magyar állampolgárok is voltak. A magyar kormánynak van még tudomása néhány magyar állampolgárról, aki szeretne bejutni a kabuli repülőtére, és vannak még százas nagyságrendben afgánok, akik a magyar kontingenst segítették személyesen Afganisztánban az elmúlt években.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy kizárólag a Honvédelmi Minisztérium által beazonosított, a magyar katonák munkáját az elmúlt években segítő, velük együttműködők afgánokról és a családjukról lehet szó. Beazonosításukat a Honvédelmi Minisztérium a Belügyminisztériummal együttműködésben végzi.

Szijjártó Péter az erkölcsi kötelességet említve azt mondta, először életeket kell menteni, utána kell megvitatni, mi okozta a nemzetközi beavatkozás szerinte totális kudarcát Afganisztánban.

A Reuters a magyar külügyminiszter sajtótájékoztatójáról beszámolva emlékeztet arra, hogy a külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint az evakuált utasok jelentős része magyar és amerikai állampolgár.

Hétfőn azt közölték, hogy a magyarok munkáját Afganisztánban segítő 96 afgán állampolgár érkezett Magyarországra, ahol karanténba helyezték őket.

XS
SM
MD
LG