Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fővárosi kormányhivatal ellenőrizné a hatósági árat a budapesti kutaknál


Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője vakcinarakodást tekint meg a hivatal parkolójában 2021. március 29-én
Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője vakcinarakodást tekint meg a hivatal parkolójában 2021. március 29-én

A budapesti kormányhivatal bejelentette, hogy ellenőrizni fogja, hogy a fővárosi benzinkutasok betartják-e az új, hatósági áras szabályozást, amely számos benzinkutas kisvállalkozást kényszerít arra, hogy veszteségesen üzemeljen, miközben bezárniuk sem szabad.

Az állam úgy reagált a növekvő üzemanyagárakra, hogy november 15-től elrendelte: legfeljebb 480 forint lehet a benzinutakon a 95-ös benzin és az alapgázolaj literenkénti ára. Leegyszerűsítve: minden kútnak kötelező lesz ilyet árulnia, és üzemszünetet sem rendelhetnek el – itt olvashatja a pontos a szabályozást.

A valós, piaci ár ennél lényegesen magasabb lenne mostanában. A kormány emellett nem csökkentette az üzemanyagokat terhelő adókat és járulékokat, ezért a Mol saját fenntartású kútjait és a benzinkutakat üzemeltető kis magyar magáncégeket érinti legérzékenyebben a hatósági ár bevezetése.

Hétfőn a fővárosi kormányhivatal az MTI-nek bejelentette, hogy ellenőrizni fogják az új szabályozás betartását Budapesten. Emellett a töltőpisztolyok zárjegyét és a kiszolgált mennyiségeket is vizsgálni tervezik. Az adóhivatal már korábban bejelentette, hogy ők is ellenőrizni fogják a kutakat; százezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Sok ezer családot érinthet

„Nagyon parádésan oldották meg, már megint a kicsiken csattan az ostor” – állította nemrég a Szabad Európának egy érintett benzinkutas. Szerinte a nagykereskedelmi ár nem ment lejjebb, így a húsz-harminc forintos állami árcsökkentés a kiskereskedőket terheli, az ő profitjukat nullázza le. Emellett – bár korábban igyekeztek jobb minőségű üzemanyagot árulni – az alapbenzin nem is volt a kínálatukban, de már kötelesek ezt is árusítani.

„Egy-két forintos árrés marad az üzemanyagokon, az áramszámlát tudom majd kifizetni belőle. Hogy miből lesz fizetésük az alkalmazottaimnak, azt nem tudom” – mondta egy másik, Heves megyei benzinkút üzemeltetője. Ő annyiban készült a hatósági árra, hogy megemelte a benzinkút üzletében forgalmazott termékek árát.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint minden benzinkút veszteségesen, legfeljebb nullaszaldóval dolgozhat ilyen körülmények között.

A főtitkár szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a kutak üzemeltetőinek nemcsak a rezsiszámlákat kell befizetniük és a munkatársak bérét kell kitermelniük, hanem azt a befektetést is, amelyet a kút létrehozása igényelt. Sokan hitelt vettek fel, azt is törleszteni kell. A MÁSZ adatai szerint az országban működő mintegy kétezer töltőállomás több mint tizenötezer dolgozót foglalkoztat, a benzinkutak többségét kisvállalkozások üzemeltetik.

Lényegében szinte minden benzinkutat a Mol lát el Magyarországon üzemanyaggal, a cégnek saját kúthálózata is van. Az olajtársaságnál azonban többek között a finomítói árrés is fontos összetevője a profitnak, azt pedig nem érintette a hatósági ár.

A kiskereskedők veszteségeit növelheti, hogy a környező országokban jellemzően magasabb az üzemanyag ára, illetve az autósoknak nem kell figyelniük arra, hol tankolnak, így érdemben növekedhet Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG