Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Benzinturizmus, demokrácialogika, ukrán front


Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén

Nem bírják tovább a kis benzinkutak, hogy veszteséggel kénytelenek árulni az üzemanyagot. „Ez egy más demokrácialogika” – mondta Mráz Ágoston a Fideszről, ellenzékről, kampányról. Gyerekek és nyugdíjasok is gyakorlatoznak Ukrajnában, amelyet bármikor megtámadhat Oroszország.

Folyamatosan termelik a mínuszt a benzinkutak, miután többe kerül a beszerzési ár, mint amennyiért a kormány rendelete alapján adhatják. Arra kérik a kis üzemeltetők az autósokat, hogy ne náluk tankoljanak, de vannak olyanok is, akik néhány literben korlátozták a kiadható mennyiséget. Van olyan határ menti töltőállomás, ahol minden harmadik autó szlovák rendszámú. Öt kisvállalkozóval beszélgettünk, hogyan élik meg, hogy drágábban veszik az üzemanyagot, mint amennyiért eladhatják.

Külön céloz a bizonytalan szavazókra a Fidesz

„A választások után jelentős átalakuláson mehet át a mostani ellenzék, a Fidesz politikájában pedig már nincs meglepetés” – mondta a Szabad Európának Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője. Úgy véli, azért nincs egy nagy, központi eleme a Fidesz kampányának, mert az ismét kétpólusúvá vált politikai térben a kormánypárt külön célozza az egyes rétegeket, bízva abban, hogy megnyeri a bizonytalanokat – akiken a választás kimenetele múlhat.

Eközben némi késéssel ugyan, de elindult a választási ajánlásaink online ellenőrzésének lehetősége. Ha a választók közül sokan használják majd a kampányidőszak vége felé, azzal megnehezíthetik a kamupártok dolgát. Korábban csak hosszas ügyintézéssel tudhatta meg az ember, hogy például mely pártok használták fel hivatalosan az ajánlását. De most a Magyarország.hu-n ügyfélkapus belépéssel meg lehet ezt nézni hat-hét kattintással.

Ukrajna háborúra készül

Készen áll megvédeni a hazáját egy orosz támadás esetén – mondta egy 79 éves asszony, aki többedmagával vett részt egy szélsőjobboldali katonai egység kiképzésén. Mindeközben az ország másik felében civilek készítik elő vadászfegyvereiket.

„Lövésre készen állok” – Gyerekek és nyugdíjasok is gyakorlatoznak Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:31 0:00

Ukrajna és az Oroszország által támogatott keleti szakadárok egymást vádolják azzal, hogy átlőnek a tűzszüneti vonalon. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a szakadár erők egy óvodára nyitottak ágyútüzet, miközben a NATO szerint Moszkva bármikor kész teljes körű inváziót indítani szomszédja ellen.

43 ezer Covid-halott, könyv a zaklatások áldozatairól

Az elmúlt 24 órában 7480 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 millió 746 ezerre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt száz beteg, velük 43.066-ra emelkedett az elhunytak száma. A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 199.303, kórházban 4919 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen.

„Nagyon fontos lenne a kommunikációváltás az egyházvezetők részéről. Az ő helyükben keresném az áldozatokat, és elmondanám nekik, hogy jóvátesszük azokat a károkat, amiket okoztunk”mondta lapunknak Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Grazi Egyetem katolikus fakultásának tanára, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke és az Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók című könyv szerzője.

Szép napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG