Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kritikus választás mozdíthatja jobbra Olaszországot; sokan bojkottálhatják


A közvélemény-kutatók szerint legesélyesebb Olaszország Fivérei párt elnöke, Giorgia Meloni kampányol Milánóban a Dóm téren 2022. szeptember 11-én
A közvélemény-kutatók szerint legesélyesebb Olaszország Fivérei párt elnöke, Giorgia Meloni kampányol Milánóban a Dóm téren 2022. szeptember 11-én

Az olaszok vasárnap döntő jelentőségűnek tartott választásokat tartanak, miközben Európa nem tud magához térni Oroszország ukrajnai háborújának hatásaitól. Olaszországban a második világháború vége óta először szélsőjobboldali vezetőt juttathatnak a miniszterelnöki székbe a választók.

A megugró energiaköltségek és a gyorsan emelkedő árak az olyan alapvető élelmiszerek esetében, mint a kenyér – ami a kenyereskosárnak számító Ukrajna orosz inváziójának következménye – sok olasz családot és vállalkozást megviseltek.

Ez előtt a sivár háttér előtt Giorgia Meloni és az Olaszország Fivérei párt – újfasiszta gyökerekkel, istenről, szülőföldről és keresztény identitásról szóló kampányával – tűnik az olaszországi parlamenti választások éllovasának.

Próbája lehet ez annak, hogy a keményen jobboldali érzelmek egyre nagyobb teret hódítanak-e a 27 tagú Európai Unióban. Nemrégiben egy svédországi jobboldali párt népszerűsége nőtt meg azáltal, hogy kihasználta az emberek félelmét a bűnözéstől.

Salvini mint fő szövetséges

Meloni fő szövetségese a jobboldali Liga Párt vezetője, Matteo Salvini, aki a migránsokat okolja a bűnözés miatt. Salvini régóta a magyarországi és lengyelországi jobboldali kormányok ideológiájának megrögzött népszerűsítője.

„A választások egy háború kellős közepén, egy energiaválság közepette és egy valószínűsíthető gazdasági válság hajnalán (…) szinte szó szerint döntő jelentőségű választások” – mondta Nathalie Tocci, a római székhelyű agytröszt, a Nemzetközi Ügyek Intézete igazgatója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki február 24-én elrendelte Moszkva Ukrajna elleni támadását, arra játszik, hogy Európa szétszakad a háború okozta gazdasági és energiaproblémák súlya alatt – mondta Tocci az Associated Pressnek.

Salvini, akinek szavazóbázisát az észak-olaszországi cégtulajdonosok jelentik, korábban Putyin-párti pólót hordott. Salvini az Oroszországgal szembeni nyugati gazdasági szankciók fenntartásának bölcsességét is megkérdőjelezte, mondván, túlságosan sérthetik Olaszország gazdasági érdekeit.

Minden korábbinál kisebb lehet a részvételi arány

A közvélemény-kutatások publikálását 15 nappal a vasárnapi szavazás előtt leállították, de előtte még jelezték, hogy Meloni pártja lehet a legnagyobb szavazatszerző, kicsivel megelőzve az Enrico Letta volt miniszterelnök vezette balközép Demokrata Pártot.

A Melonit a konzervatív szövetségesekkel, Salvinivel és Silvio Berlusconi volt miniszterelnökkel összekötő kampányszövetség egyértelmű előnyt biztosít Lettával szemben az olasz parlamenti helyek elosztásának bonyolult rendszerében.

Hiába bízott Letta a választási szövetségben a baloldali populista Öt Csillag Mozgalommal, a leköszönő parlament legnagyobb pártjával.

Noha a mostani nehéz pillanat Európa számára, a vasárnapi választások a modernkori Olaszország valaha volt legalacsonyabb részvételi arányát hozhatják. A legutóbbi, 2018-as választásokon rekordalacsony, 73 százalékos volt a részvétel. Lorenzo Pregliasco közvélemény-kutató szerint ezúttal ez akár 66 százalékra is visszaeshet.

Elégedetlenek és csalódottak

Pregliasco, a YouTrend közvélemény-kutató cég vezetője szerint Olaszország legutóbbi három különböző kormánykoalíciója „elégedetlenséget, csalódást okozott az olaszoknak. Nem látják úgy, hogy számít a szavazatuk.”

A leköszönő kormányt Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke vezeti. 2021 elején Olaszország elnöke megkérte Draghit, hogy alakítson egységkormányt, miután összeomlott az Öt Csillagot vezető Giuseppe Conte második kormánykoalíciója.

Pregliasco szerint „látszólagos paradoxonként” a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy „az olaszok többsége kedveli Draghit, és úgy gondolja, hogy kormánya jó munkát végzett”. Ennek ellenére Meloni vezeti a közvélemény-kutatásokat, aki az egyetlen olyan nagy párt vezetője, amely megtagadta a csatlakozást Draghi koalíciójához.

Ahogy Tocci mondta, Meloni pártja azért annyira népszerű, mert „egyszerűen ez az új kölyök a telepen”.

Draghi közölte, hogy nem akar újabb mandátumot.

Nem a fasiszta kártya miatt aggódnak leginkább

Meloni bosszúságára a választókat továbbra is aggasztja, hogy nem szakított egyértelműen pártja gyökereivel abban az újfasiszta mozgalomban, amelyet Benito Mussolini múltba révedő hívei alapítottak a diktátor rezsimjének katasztrofális szerepe után a második világháborúban. Meloni a kampányban kijelentette, hogy ő maga „nem jelent veszélyt a demokráciára”.

Egyes olasz politikai elemzők szerint nem a fasiszta kártya miatti aggodalmak jelentik a fő gondot.

„A hozzá nem értéstől félek, nem a fasiszta fenyegetéstől – mondta Roberto D’Alimonte, a római magánegyetem, a LUISS politológiaprofesszora. – Még nem kormányoztak.”

Meloni ifjúsági miniszterként szolgált Berlusconi utolsó, egy évtizeddel ezelőtti kormányában.

Helyette inkább fő jobboldali koalíciós partnere miatt érdemes aggódni – mondta D’Alimonte az AP-nek.

„Salvini lesz a bajkeverő, nem Meloni – vélte. – Nem Meloni követeli az Oroszország elleni szankciók megszüntetését. Salvini az. Nem Meloni szólít fel több adósságra vagy nagyobb hiányra. Salvini az.”

A közelmúltbeli események azonban aggodalmat táplálnak az Olaszország Fivéreivel kapcsolatban.

A párt azért függesztette fel egyik szicíliai jelöltjét, mert a közösségi médiában Hitlerért rajongó mondatokat tett közzé. Közben Meloni egyik társalapítójának testvérét azon kapták, hogy fasiszta tisztelgést hajtott végre egy rokona temetésén. A fivér ezt tagadta.

Félelemre játszani

A jobboldal éveken át keresztes hadjáratot vívott a szabadjára engedett bevándorlás ellen, miután migránsok százezrei érték el Olaszország partjait csempészcsónakon vagy a parti őrség hajóin, amelyek kimentették őket a Földközi-tengerből. Mind Meloni, mind Salvini mennydörgött az ellen, amit olyan külföldiek inváziójának tekintenek, akik nem osztják Olaszország általuk keresztényinek nevezett jellegét.

Letta, aki megkönnyítené a legális bevándorlók gyermekeinek állampolgársághoz jutását, szintén kijátszotta a félelemkártyát. Pártja kampányában, a buszokon elhelyezett hirdetésekben a kép fele egy komolynak tűnő Lettát ábrázol egyszavas mottójával: „Válassz!”, míg a másik felén Putyin baljóslatú képe látható. Salvini és Berlusconi is csodálatát fejezte ki az orosz vezető iránt. Meloni támogatja a fegyverszállításokat, hogy Ukrajna megvédhesse magát.

Mivel az energiaszámlák tízszer magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, az olasz választók aggodalmai között előkelő helyen szerepel a munkahelyek megmentésének kérdése.

Salvini kivételével azonban, aki újralátogatná Olaszország bezárt atomerőműveit, a jelöltek nagyrészt nem tudták megkülönböztetni magukat az energiaválságra adott megoldási javaslataikban. Szinte mindenki az uniós gázársapkát szorgalmazza.

A klímaváltozás veszélyei nem merültek fel jelentős mértékben az olasz kampányban. Az apró zöld párt, Letta kampánypartnere az előrejelzések szerint alig szerez néhány helyet a parlamentben.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG