Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Peruban vagy Kolumbiában is jobbnak gondolják a helyiek az oktatást, mint a magyarok a hazait


Hermina út 23. Általános Iskola, 1949
Hermina út 23. Általános Iskola, 1949

Az Ipsos által reprezentatív módon felmért 29 országból a magyarok legkevésbé elégedettek a hazai oktatásukkal. A magyarok kétharmada szerint gyenge a magyar oktatás és csak minden tizenkettedik ember gondolja azt jónak.

A magyar felnőttek kifejezetten elégedetlenek a hazai oktatás minőségével az Ipsos nemzetközi felmérése alapján.

Sőt, a 29 országot átfogó reprezentatív felmérésen a magyar oktatásról volt a legrosszabb véleményük a helyieknek: kétharmaduk szerint gyenge. Jónak pedig csak a válaszadók 8 százaléka gondolta a hazai képzést.

Mindez azt is jelenti, hogy Peruban, Kolumbiában vagy Mexikóban is elégedettebbek a helyiek az oktatásukkal.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ezek a vélemények ennél mélyebben nem összehasonlíthatók. A magyarok például lehet, hogy elégedettebbek lennének az oktatásukkal, ha a perui színvonalat látnák, és kevésbé tudnák összehasonlítani a magyar viszonyokat például a románnal, és fordítva.

Ide kapcsolódik: Célt ért a román pedagógussztrájk, bár sokkal többen is vettek benne részt, mint Magyarországon.

Mindenesetre a magyarok lettek az utolsók abban is, hogy hol mennyire gondolják javuló tendenciájúnak a saját oktatásukat. A magyarok háromnegyede szerint a hazai oktatás romló tendenciát mutat.

Ez utóbbit azért is gondolhatják például, mert a legutóbbi kompetenciamérés eredményei alapján már

tízből négy magyar nyolcadikosnak nem sikerült az alapszintű szövegértés elsajátítása

sem.

A magyar közoktatásról egyébként eddig is ismert volt, hogy a gazdag szülők gyerekei képzettek és jellemzően gazdagok lesznek, a szegényeké pedig átlagosan képzetlenek és szegényebbek.

A jelenség szinte mindenhol létező probléma, csak Magyarországon az OECD-átlagnál lényegesen súlyosabb; pontosabban az európai OECD-országok közül a legrosszabb.

Visszatérve az Ipsos felmérésére: Magyarországon minden más szempontból lesújtó az emberek véleménye az ország hosszú távú gazdagsága szempontjából messze legfontosabb szektor hazai helyzetéről.

Az összes vizsgált ország közül itt javasolnák legkevesebben a gyereküknek, hogy válassza a tanári hivatást, és itt érzik a legkevésbé megbecsültnek a tanárokat.

Ehhez kapcsolódik: „Tanárok vagyunk, a gyerekek szempontjait nézzük, ezzel lehet minket zsarolni”

Magyarországon gondolják legkevésbé, hogy egyenlő feltételeket kapnának az iskolák az oktatáshoz.

Külön érdekes volt, hogy Magyarországon emellett borzasztóan alulbecsülik a felsőoktatás hasznát, noha hazánkban régóta igen nagy átlagos jövedelemi különbséget jelent az, hogy valakinek van-e vagy nincs diplomája.

A magyarok kétharmada válaszolta azt, hogy szerinte a hazai tanárok keményen dolgoznak, viszont csak kevesebb mint ötödük gondolja, hogy a hazai tanári keresetek megfelelők.

A felmérés szerint Lengyelországban és Magyarországon érezték a válaszadók a leginkább idejétmúltnak a nemzeti alaptanterveket.

Magyarországon még igen súlyos gondnak látják, hogy az országban politikai megfontolásból próbálják torzítani az oktatási rendszert.

Jellemzően egyébként a társadalomtudományok kitettek annak, hogy az aktuális hatalom megpróbálja már a gyerekeket maga felé terelni, akár durva hamisításokkal is. De bármely oktatási vagy intézményi folyamatba bele lehet nyúlni politikai alapon.

A hazai válaszadók emellett még komoly problémának érzékelik, hogy a szükségesnél kevesebb pénz jut oktatásra.

Összességében a magyarok szerint a hazai iskolák nem tudják ellátni egyik fő funkciójukat: nem csökkentik a jövedelmi különbségeket. Ezt egyébként a vizsgált 29 ország közül még nyolcban így érezték a válaszadók.

Kvíz: Ki fog holnap tanítani és gyógyítani?

Kvíz: Ki fog holnap tanítani és gyógyítani?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG