Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betarthatatlan a kormányrendelet egy benzinkutas szervezet szerint


Képünk illusztráció - Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron
Képünk illusztráció - Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron

Értelmezhetetlen és veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonság a benzinárstopot módosító rendelet, ezért a Független Benzinkutak Szövetsége sürgős segítséget kért Orbán Viktor kormányfőtől.

Kodifikációs hibák mellett több szempontból is értelmezhetetlen és betarthatatlan a kormányrendelet – közölte a szervezet. Azt írják, hogy a szabályozás értelmében a nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ami gyakorlatilag lehetetlen az autóknál.

Keveslik a rendelet által biztosított három napot a kasszarendszerek átállítására, enélkül pedig a működés lehetetlen – írják a közleményben. Az érdekvédelmi szervezet szerint a rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni a külföldieket, ezzel pedig perelhetővé válik az európai uniós jog alapján.

A benzinkutasok iratellenőrzési kötelezettsége aránytalan és konfrontáció-veszélyes, amelyhez se hatósági jogosítványaik, se jogvédelmük nincs.

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a rendelet hátrányosan megkülönbözteti azokat a magyar állampolgárokat, akik magyar rendszámú autóval nem rendelkeznek, az itt élő és dolgozó, de nem magyar rendszámú autót használó külföldieket, valamint azokat a magyarokat, akik rendszámmal, forgalmi engedéllyel nem rendelkező járművet, kisgépet használnak, például robogót.

A működésüket szabályozó jelenleg hatályos jogrendszer a szervezet szerint olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amely olyan fenyegető környezetet teremt, amely meghaladja az elviselhetőség határát, és ezért fennáll a veszélye, hogy tagjaik közül sokan befejezik a működésüket, súlyosan veszélyeztetve környezetük üzemanyagellátását.

XS
SM
MD
LG