Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltják a kutyák húsipari tenyésztését, a kutyahús forgalmazását Dél-Koreában


Kutyafarm a dél-koreai Phjongthekben 2023. június 27-én
Kutyafarm a dél-koreai Phjongthekben 2023. június 27-én

Megszavazta a szöuli parlament azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a kutyák levágását és a húsuk forgalmazását, miután a közvélemény egy jelentős része az utóbbi évtizedekben szembefordult hagyománnyal.

A jogszabály három év múlva lép életbe, így 2027-ig a tenyésztőknek és a forgalmazóknak lehetőségük van átállni más tevékenységre, amihez támogatást is kapnak. Ezt követően a törvényt megsértőkre két-három év szabadságvesztés és akár húsz-harmincmillió von (5-7,5 millió forint) pénzbüntetés lesz kiszabható. A kutyahús fogyasztása nem lesz büntethető, csak a húsipari tenyésztés, a feldolgozás és a forgalmazás.

Emellett a kutyahúsfarmoknak, a -forgalmazóknak és a kutyahúst kínáló éttermeknek is jelenteniük kell vállalkozásukat az önkormányzatoknál.

Az ellenszavazat nélkül elfogadott törvény számos kutyatenyésztőt feldühített a kelet-ázsiai országban, akik tüntetést hirdettek, illetve az alkotmánybírósághoz kívánnak fordulni.

Ehhez kapcsolódóan: Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal

Egyre többen követelték az utóbbi időben a kutyahús árusításának betiltását, részben az állatok jogaira hivatkozva, részben pedig Dél-Korea nemzetközi imázsának javítása érdekében.

A tavalyi hivatalos statisztikák szerint mintegy 1150 kutyahústelep, 34 hentesüzlet, 219 forgalmazó és körülbelül 1600 étterem működik országszerte, amely kutyahússal is foglalkozik. Aktivisták szerint több százezer kutyát vágnak le a húsáért évente.

A kormány és az ellenzék már tavaly közösen szorgalmazta a kutyaevést tiltó jogszabály beterjesztését. Akkor a tenyésztők és a feldolgozók kilátásba helyezték, hogy elengednek kétmillió kutyát az államfői hivatal közelében.

Ehhez kapcsolódóan: Csányi Vilmos: Könyörgöm, nincs ellenség

A hatályba lépéshez a parlament által elfogadott jogszabályt még Jun Szok Jol elnöknek is alá kell írnia, aki korábban többször is nyíltan ellenérzéseit fejezte ki a Koreai-félszigeten több száz éves tradíciónak számító kutyahúsfogyasztással szemben, amit eddig nem tiltottak, de kimondva nem is engedélyeztek törvényileg.

Friss felmérések szerint mára a dél-koreaiak több mint fele a tiltás pártján áll, a legtöbben pedig régen nem esznek már kutyát. Főképp a fiatalok inkább házi kedvencként tekintenek a kutyákra, nem élelmiszerként. A válaszadók körülbelül harminc százaléka ugyanakkor ellenzi a tilalmat, még ha ők maguk nem is fogyasztanak kutyahúst.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG