Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltják a Szabad Európa szolgálatát Kirgizisztánban


A biskeki Leninszkij kerületi bíróság tárgyalása az Azattyk Media ellen benyújtott keresetről 2023. április 27-én
A biskeki Leninszkij kerületi bíróság tárgyalása az Azattyk Media ellen benyújtott keresetről 2023. április 27-én

A kirgiz főváros, Biskek Leninszkij kerületi bírósága jóváhagyta a kulturális minisztérium keresetét, hogy állítsák le a Szabad Európa (RFE/RL) kirgiz szolgálata, az Azattyk Rádió működését, amiért a műsorszolgáltató nem volt hajlandó eltávolítani egy videót a kirgiz–tádzsik határ vitatott szakaszán történt összecsapásokról. Jamie Fly, az RFE/RL elnök-vezérigazgatója felháborítónak nevezte a döntést.

Az ítéletet ellen fellebbezést nyújtanak be a biskeki városi bíróságon – mondta a csütörtöki döntést követően Timur Sultanov, az RFE/RL ügyvédje. „Az eljárásban előadtuk érvelésünket a törvény és az alkotmány alapján, de sajnos a bíróság nem hallgatott meg minket” – fogalmazott.

„Az RFE/RL fellebbezni fog a bíróság felháborító döntése ellen. (…) Történelmünk megmutatta, hogy amikor az emberek valódi információt akarnak, de a kormányuk cenzúráz, akkor megtalálják a módját, hogy hozzájussanak” – mondta Jamie Fly, az RFE/RL elnök-vezérigazgatója.

A minisztérium már januárban kérte a Szabad Európa kirgiz szolgálatának leállítását az országban, arra hivatkozva, hogy az Azattyk Rádió nem volt hajlandó eltávolítani az internetről egy videót, amely a kirgiz–tádzsik határ egy vitatott szakaszán tavaly szeptemberben történt összecsapásokról szólt.

A kirgiz hatóságok október végén blokkolták az Azattyk Rádió kirgiz és orosz nyelvű honlapjait, miután a médium nem volt hajlandó levenni az említett videót, amelyet a Current Time, az RFE/RL és az Amerika Hangja közös orosz nyelvű hálózata készített.

A közép-ázsiai ország tisztviselői azt állították, hogy a videó készítői elsősorban a tádzsik fél álláspontját képviselték. A hatóságok szerint a döntést a hamis információk elleni védelemről szóló törvény alapján hozták meg. A jogszabály széles körű kritikákat váltott ki, amikor 2021 augusztusában elfogadták.

A Szabad Európa közölte, hogy komolyan veszi a kiegyensúlyozottság iránti elkötelezettségét, és a szóban forgó tartalom felülvizsgálatán „nem tapasztaltuk a normáink megsértését”.

Ehhez kapcsolódóan: Kirgizisztánban a bíróság rábólintott a Szabad Európa helyi szerkesztőségének elnémítására

A honlapok blokkolását követően a biskeki hatóságok az Azattyk Rádió bankszámláját is befagyasztották, novemberben pedig felfüggesztették az RFE/RL 11 parlamenti tudósítójának akkreditációját.

A kirgiz kormány döntését az Azattyk Rádió honlapjainak blokkolásáról hazai és nemzetközi emberi jogi megfigyelők, kirgiz politikusok, hírességek, értelmiségiek, újságírók, törvényhozók és jogvédők is bírálták, és felszólították a kormányt, hogy vonja vissza döntését.

Az RFE/RL ügyvédje szerint a bíróság csütörtöki döntése „választ adott arra a kérdésre, hogy a kirgiz állampolgároknak joguk van-e a valós információkhoz és azok megosztásához, vagy ez a jog csak névlegesen szerepel az alkotmányban”.

XS
SM
MD
LG