Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beváltotta fenyegetését, kiutasított két orosz diplomatát a bolgár miniszterelnök


Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik, 2020. október 2-án
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik, 2020. október 2-án

Megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat Bulgária és Oroszország a pár napja kirobbant kémkedési botrány miatt. Pénteken letartóztattak hat bolgár állami alkalmazottat, akik állítólag az orosz szolgálatoknak adtak át bizalmas információkat.

Szombaton Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök arra szólította fel Oroszországot, hogy hagyjon fel a kémkedéssel, különben nemkívánatos személlyé nyilvánítja az orosz diplomatákat. Ez hétfőn meg is történt, Bulgáriában hivatalosan bejelentették, hogy két orosz diplomatát kiutasítanak az országból. 72 órát kaptak a távozásra, mert a bolgár külügy közleménye szerint

az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy két orosz állampolgár diplomáciai kapcsolatokkal összeegyeztethetetlen hírszerzési tevékenységet folytatott”.

A bolgár ügyészek azt állítják, a múlt héten letartóztatottak egy olyan kémgyűrűhöz tartoztak, amelyet egy volt hírszerző tiszt vezetett, akinek a felesége közvetítő szerepet töltött be az orosz nagykövetségen.

Az orosz nagykövetség a Facebookon közzétett nyilatkozatában figyelmeztette Szófiát, hogy reagálhat a kiutasításokra. „A bolgár hatóságok alaptalan fellépése nem járul hozzá Oroszország és Bulgária konstruktív párbeszédéhez.

Az eset előzménye, hogy egy NATO-hadművelet során hat embert, köztük a bolgár katonai hírszerzés aktív és korábbi alkalmazottjait is őrizetbe vették kémkedés miatt.

Az ügyészség a hat gyanúsítottat azzal vádolja, hogy a szófiai orosz nagykövetségen bolgár államtitkokat, valamint a NATO-val és az EU-val kapcsolatos bizalmas dokumentumokat adtak le.

Romló kapcsolatok

Bulgária, a közös történelmi és kulturális hagyományok, valamint a szoros gazdasági kapcsolatok miatt más NATO- és EU-tagállamoknál közelebb áll Oroszországhoz. A Bulgáriát jelenleg kormányzó kormánykoalícióban olyan pártok is helyet kaptak, amelyek a mostani „NATO/EU-centrikus” orientációval szemben Moszkvával fűznék szorosabbra a kapcsolatokat. Oroszország emellett az energiaexport révén is képes nyomást gyakorolni Bulgáriára, akik nagy mértékben függenek az orosz földgáztól.

A 2014-es ukrajnai válság óta jelentősen romlottak a bolgár‒orosz kapcsolatok, miután Bulgária, más európai országokhoz hasonlóan elítélte a Krím-félsziget megszállását. Boriszov szombaton, a kémügyre reagálva szintén arról beszélt: „a barátság az barátság, de az euroatlanti partnerségünk nem lehet vita tárgya”. A bolgár kormányfő elképzelhetőnek tartja, hogy kiutasítsák az orosz diplomatákat. „A tegnapi akció után ismét arra szólítom fel az orosz vezetést, hogy fejezzék be a kémkedést Bulgáriában” – fogalmazott.

Hasonló nyilatkozatokat tettek Bulgária NATO-partnereinek tisztviselői is. Szombaton az amerikai és brit külügy is aggodalmát fejezte ki a Bulgária elleni „ellenséges” műveletek miatt. Ned Price, az amerikai Külügyminisztérium szóvivője Twitter-üzenetben azt írta, közelről figyelik a bulgáriai nyomozást, és kiállnak az ország szuverenitása mellett. Dominic Raab brit külügyi szóvivő szintén úgy nyilatkozott: támogatják Bulgáriát, amennyiben lépéseket kíván tenni az orosz befolyás visszaszorítására a régióban.

Moszkva visszahívta a washingtoni követet

A szófiai orosz nagykövetség közleményben tagadta a vádakat, szerinte az állítólagos kémek letartóztatásával valakik „éket akarnak verni az orosz‒​bolgár párbeszédbe, és démonizálni próbálják az országunkat”.

Az elmúlt években csúcspontra jutott a feszültség Oroszország és a nyugati szövetségi blokk között. 2019 októbere óta öt orosz diplomatát és követségi dolgozót utasítottak ki EU- és NATO-országokból kémkedés gyanúja miatt.

Decemberben az amerikai Külügyminisztérium bejelentette, hogy felfüggeszti két oroszországi konzulátus működését, ezzel a moszkvai nagykövetség maradt az egyedüli amerikai külképviselet Oroszországban. Az amerikaiak azután döntöttek így, hogy az akkori külügyminiszter, Mike Pompeo Moszkvát sejtette az amerikai kormányszervek elleni decemberi hekkertámadások mögött.

Március 18-án az orosz külügy visszahívta washingtoni nagykövetét, tiltakozva Joe Biden amerikai elnök kijelentése ellen, aki gyilkosnak nevezte orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint. Moszkva és Washington között azután durvult el az üzengetés, hogy egy amerikai hírszerzési jelentésben többek között az orosz szolgálatokat gyanúsították a tavalyi amerikai választások manipulálásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG