Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz kapcsolatok – újabb kémbotrány Bulgáriában


Bolgár katonák gyakorlatoznak a bulgáriai Rodope hegységben, 2021. március 19-én. (Képünk illusztráció)
Bolgár katonák gyakorlatoznak a bulgáriai Rodope hegységben, 2021. március 19-én. (Képünk illusztráció)

Bulgáriában 6 embert letartóztattak, majd őrizetbe vettek annak gyanújával, hogy minősített információkat adtak át Oroszországnak.

Siika Mileva, a legfőbb ügyészség szóvivője március 19-én azt mondta, hogy a gyanúsítottak egy, a „védelmi miniszter katonai hírszerző szolgálatának korábbi magas rangú tagja” által vezetett kémcsoport részei voltak.

Olyan bolgár hivatalnokokat szerveztek be, akik hozzáfértek Bulgária, a NATO és az az EU bizalmas információihoz – mondta Mileva. Hozzátette, hogy a volt katonai hírszerző felesége bolgár-orosz kettős állampolgár, és „közvetítő szerepet töltött be” az ex-tiszt és az orosz nagykövetség egyik alkalmazottja között.

Elmondása szerint "a mostan időkben" ez volt az első eset, hogy egy ilyen jellegű kémhálózatot buktattak le. A bolgár külügyminisztérium üdvözölte az "újabb" olyan kémleleplezést, ahol utóbbiak Oroszország érdekében tevékenykedtek. Az orosz tisztségviselők egyelőre nem kommentálták az esetet.

Nem először bukkantak kémekre

Szófia és Moszkva kapcsolatait az elmúlt években több kémbotrány is sújtotta. 2019 októbere óta az EU- és NATO-tag Bulgária kémkedés vádjával öt orosz állampolgárt utasított ki. Ők mind diplomaták vagy orosz nagykövetségi alkalmazottak voltak.

A legújabb eset „különösen fontos Bulgária, az EU, a NATO és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából” – mondta Ivan Gesev főügyész.

A védelmi minisztérium közölte, hogy két bolgár katonát is elfogtak.. Elin Alekszov katonai ügyész azt is elmondta, hogy a kémcsoport hosszú ideje aktív, technológiai és katonai információkat gyűjtött. A gyanúsítottak letartóztatása március 18-án, több helyszínen történt.

A rendőrség véletlenszerűen ellenőrizte a fővárost elhagyó autókat a Trakia autópályán, hogy megakadályozza az egyik gyanúsított elmenekülését. A férfit végül az orosz nagykövetség közelében tartóztatták le – mondta Mileva.

XS
SM
MD
LG