Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bezárással fenyegetik Belarusz egyik utolsó független lapját


A Tut.by minszki irodája, 2021. április 8-án
A Tut.by minszki irodája, 2021. április 8-án

Az Európai Unió is elítéli a belarusz kormányt az ország vezető független online lapjának bezárása miatt. A Tut.by oldal egyik riportere korábban fél évet töltött börtönben, amiért beszámolt egy rendőrök által megölt tüntető haláláról.

„Folytatódó elnyomásként és megfélemlítésként” jellemzi az Európai Unió május 19-i közleménye a belarusz hatóságok közelmúltban zajlott akcióját a Tut.by hírportál ellen. Május 18-án a rendőrök megszállták a független hírportál szerkesztőségét, és több alkalmazottnál is házkutatást tartottak, köztük a főszerkesztőnél, Marina Zolatavánál is.

„Le kell állítani az újságírók zaklatását, és az összes őrizetbe vettet azonnal szabadon kell engedni, az összes politikai fogollyal együtt” – mondta Peter Stano, az EU szóvivője közleményében. „Az EU továbbra is kiáll Fehéroroszország mellett az emberi jogok és alapvető szabadságok tiszteletben tartása iránti felszólításában, és továbbra is támogatja a civil társadalmat és a független médiát” – tette hozzá.

Az egyik utolsó független hang

A Minszkből szerkesztett Tut.by Belarusz leglátogatottabb hírportálja, és talán a legfontosabb, az államtól független médium az országban. A portál 2020 augusztusától rendszeresen beszámolt a Lukasenka-ellenes tüntetésekről, ezzel bekerült a karhatalom célkeresztjébe.

2020. szeptember végén az információs minisztérium bejelentette, hogy október 1-jétől három hónapra felfüggesztette a média státusát. A tüntetések idején a lap több munkatársa ellen is eljárást indítottak, köztük volt Kaciarina Barisevics is, akit szerdán engedtek ki a börtöntáborból.

Kaciarina Barisevics szabadulásakor, május 19-én
Kaciarina Barisevics szabadulásakor, május 19-én

Barisevics azért került börtönbe, mert beszámolt egy tüntető, Raman Bandarenka haláláról: a Tut.by-n megjelent cikkből kiderült, Bandarenka a rendőri bántalmazás következtében halt meg, miután elvitték egy, a választási csalás elleni tüntetésről. A hivatalos állami narratíva szerint Bandarenka részeg volt, ez okozta halálát, de ezt cáfolták a riporter által közzétett orvosi leletek. Emiatt a riportert adatvédelmi törvénysértésért állították bíróság elé. A Barisevicsnek nyilatkozó orvost, dr. Arcjom Szarokint kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre és 1450 rubel bírság fizetésére ítélték.

A keddi rendőri razzia előzménye, hogy adócsalás gyanújával vizsgálat indult a Tut.by híroldal ellen. A szerkesztőség megszállásával egy időre az oldal elérhetetlenné vált, bár később egy másik domain címről újra olvasható lett.

Működik a megfélemlítés a főszerkesztő szerint

A portál lekapcsolása mellett annak egyes újságíróit is letartóztatták. Köztük volt Julija Csarnyauskaja is, akit május 18-án vettek Minszkben őrizetbe, azonban szívproblémák miatt később kórházba szállították. A Viaszna emberjogi csoport jelentése szerint azóta nem tudni, mi történt vele.

Kedden a Tut.by társalapíja, Kiril Valosin a Current Time-nak azt mondta, a lap nagy támogatottságot élvez Belaruszban, hiszen több mint 3 millióan olvassák rendszeresen. Azonban, mondta, nem valószínű, hogy ez elrettenti Alekszandr Lukasenka rezsimjét a média és az ellenzék elleni egyre durvább elnyomástól.

„Sajnos be kell látni, hogy az erőszak és a törvénytelenség olyan szintre jutott az országban, hogy a Tut.by támogatói már nem mernének a közösségi médián kívül tiltakozni, ha bezárnák az oldalt” – mondta Valosin, aki ezzel együtt reméli, valamilyen formában fenn tud maradni a lap.

XS
SM
MD
LG