Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pedofilügy: K. Endre gőzerővel akadályozta a büntetőeljárást az áldozatok szerint


A bicskei gyermekotthon kegyelemben részesült igazgatóhelyettese minden igyekezetével próbálta védeni felettesét, miközben pontosan tudta, mivel vádolta meg tizenkét gyerek 2016-ban, sőt nem lehet kizárni, hogy 2012-ben egy hasonló büntetőügy az ő tevékenysége miatt hiúsult meg – mondta az áldozatok ügyvédje.

V. János – vagy ahogy a gyerekek nevezték, János bácsi – 1990 és 2016 között dolgozott a bicskei gyermekotthonban, sokáig igazgatóként, és hosszú-hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül napi szinten követett el súlyos szexuális bűncselekményeket a nevelésére és felügyeletére bízott fiatalkorúakkal, illetve gyermekkorúakkal szemben. Áldozatai között 12 év alatti és szellemi fogyatékos fiúk is voltak, az igazgató sorozatban követte el a bűncselekményeit – mondta a Szabad Európának Gál András ügyvéd, aki a 2016-ban indult eljárásban képviselt a tizenkét sértett közül nyolcat. Ebben az ügyben a másodrendű vádlott egy nevelőtanár volt, aki hasonló bűncselekményeket követett el.

Az elnöki kegyelmet kapó K. Endre, az intézmény akkori igazgatóhelyettese az áldozatok beszámolói szerint pontosan tudta, milyen vádakat fogalmaztak meg az intézményben lakó fiúk, mégis úton-útfélen akadályozta a 2016-ban indult eljárást. Kényszerítéssel és pénzt ajánlva, vesztegetéssel próbálta rábírni az áldozatokat, hogy vonják vissza a vallomásaikat. Emiatt 2016-ban az igazgató és a nevelőtanár ellen szexuális bűncselekmények miatt indult eljárás mellett egy másik büntetőügy is indult V. János és K. Endre ellen kényszerítés és vesztegetés miatt, amelyben az igazgatót két év három hónapra, K. Endrét pedig három év négy hónap börtönre ítélték – foglalta össze az ügyvéd.

Ehhez kapcsolódóan: Kegyelmet adott Novák Katalin egy pedofilbotrány miatt elítéltnek

K. Endre már korábban is akadályozhatta, hogy az igazgatót felelősségre vonják szörnyű tetteiért. Sértettek egy korábbi csoportja már 2011-ben feljelentést tett az igazgató ellen, aki a vádak szerint évek óta szexuális bűncselekményeket követett el 18 év alatti fiúk ellen a gyermekotthonban. Ebben az ügyben K. Endrét jelölték ki az árva intézeti gyerekek eseti gyámjának, vagyis végig jelen volt a gyerekek kihallgatásain, ahol a felettesét vádolták a legsúlyosabb szexuális bűncselekményekkel – mondta Gál András, aki szerint a sértetteknek nem volt jogi képviselőjük. Bár V. Jánost ekkor felfüggesztették, továbbra is az intézményben lakhatott, így ő is befolyásolhatta a hatóságokhoz forduló áldozatait.

Az ügyvéd szerint biztos, hogy K. Endre nem kísérhette volna a gyerekeket, ez súlyosan szabálytalan volt, mert a felettese volt az, akit a gyerekek vádoltak, ezért egy külsős gyámot kellett volna kirendelni. A 2011-ben indult büntetőeljárást 2012-ben azzal zárta le a rendőrség, hogy a gyerekek csak véletlenszerű érintésekről számoltak be, majd később visszavonták a vallomásaikat. Azt a nevelőt küldték el az intézményből, aki segített az áldozatoknak a hatósághoz fordulni. Nem lehet kizárni, hogy az eljárás megszüntetésében szerepe volt a gyerekeket a kihallgatásokra kísérő K. Endrének – mondta Gál András.

Cikkünk megjelenése után e-mailben kereste meg szerkesztőségünket K. Endre. Levelében azt állította, hogy 2016-ban nem a bicskei gyermekotthon igazgatójának "pedofil cselekményeiről, hanem az ellene indult eljárásról volt csak tudomása" és ezt az őt elítélő elsőfokú és jogerős ítélet is kimondta, illetve a 2011-ben szexuális bűncselekmények gyanúja miatt indult eljárásban nem több, hanem "egyetlen gyermeknek egyetlen tanúmeghallgatásán" volt jelen.

Az ügyvéd elmondásokból úgy tudja: hatalmas erők mozdultak meg helyi szinten, hogy megszűnjön a köztiszteletben álló és a helyi katolikus egyházközséget vezető János bácsival szemben 2011-ben indult eljárás, ami sikerült, ezért az igazgató még további öt évig követhette el a legsúlyosabb szexuális bűncselekményeket napi szinten a fiatal fiúk ellen az általa vezetett gyermekotthonban, egészen 2016. októberi letartóztatásáig.

Fel sem lehet mérni, hány gyereket ronthatott meg, amiről nagyon sokan tudtak az intézményben, sőt az egyik nevelőtanár is hasonló bűncselekményeket követett el, vélhetően azon felbátorodva, hogy ha az igazgató megteszi, neki sem lehet baja belőle – mondta az ügyvéd. Ez a nevelőtanár négy, nevelésére és felügyeletére bízott gyermeknek fizetett azért, hogy a gyermekotthonban közösülhessen velük, amiért felfüggesztett szabadságvesztést kapott a 2016-ban indult eljárásban.

„Ez életem egyik legnagyobb ügyvédi kudarca. Ezt élő ember nem tudja megmagyarázni, hogyan úszhatta meg felfüggesztett börtönnel, ez megmagyarázhatatlan” – fogalmazott Gál András.

Ehhez kapcsolódóan: Novák Katalinhoz fordult az egyik áldozat a pedofilügyben hozott kegyelmi döntése miatt

K. Endréről azt mondták a sértettek, hogy 2016-ban is minden erejével akadályozta az eljárást, sokkal több gyereket próbált lebeszélni a vallomástételről, mint az a két eset, amelyek miatt jogerősen elítélték. Mások is próbálkoztak ezzel az intézményben – mondta az ügyvéd.

Gál András szerint fontos fordulópont 2014 decembere, mert ekkor el nem évülő bűncselekménynek minősítették az öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő szexuális bűncselekményeket. Ez azt jelenti, hogy a 2014 decembere és a 2016-os letartóztatása között feltehetően továbbra is elkövetett súlyos szexuális bűncselekmények miatt még bármikor elítélhetik V. Jánost, ha újabb sértettek állnak elő. Ezzel érdemes lenne foglalkozni az ügyvéd szerint, mert János bácsi jövőre szabadulhat, vagy akár már kint is lehet, ha kapott kedvezményt.

Korábbi cikkünk a témában: Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be az elnöki kegyelem ügyében

2019-ben ítélték nyolc év fegyházra pedofil bűncselekmények miatt, 2021 júliusában pedig két év három hónap börtönre kényszerítés kísérlete miatt. Ezt összbüntetésbe foglalják, ami azt jelenti, hogy tíz év három hónap helyett csak nyolc év hat hónap és három hét a büntetése. Ebben az esetben 2025 májusában jöhet ki a börtönből, mivel 2016 óta letartóztatásban volt. Amennyiben kapott feltételes kedvezményt, akkor öt év nyolc hónap után szabadulhatott, vagyis már rég kint van.

Ehhez kapcsolódóan: Novák Katalin a kegyelmi botrányról: Politikai kampánynak vagyunk tanúi

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG