Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járványellenes munkacsoport felállítása lesz Biden első intézkedése


Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke.
Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke.

Az elnökválasztási kampány kiemelt témája volt a koronavírus terjedésének megállítása, illetve az erre kidolgozott amerikai kormányzati stratégia. Ezért a média által győztesnek mondott demokrata politikus is ezzel kezdi a munkát.

Megkezdte egy járványellenes munkacsoport felállítását a megválasztott elnök, Joe Biden. A demokrata politikus az amerikai közvélemény előtt két ismert embert, Vivek Murthy volt tisztifőorvost és David Kesslert, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetőjét kérte fel a testület irányítására. Terveit még a hét elején részletesebben is bejelenti, de intézkedéseivel meg kell várnia januári beiktatását.

A járvány elleni küzdelmet nevezte meg első tennivalói között Joe Biden győzelmi beszédében is, azt ígérte nem kímél semmilyen erőfeszítést, hogy megállítsa a fertőzés terjedését. Az elnökválasztási kampány alatt a demokraták többször bírálták Donald Trump adminisztrációját, amiért nem tud hatékonyan fellépni a koronavírus ellen.

Biden stábja egyúttal megkezdi munkát, elsőként áttekintik a legfontosabb kormányzati ügynökségek munkáját és irányítói testületének összetételét. Ez a folyamat kiterjed a korábbi személyzeti és költségvetési döntéseket és az érvényben lévő szabályok felülvizsgálatára is.

Úgy tudni, Donald Trump hivatalban lévő elnök vagy munkatársai egyelőre nem keresték Joe Bident vagy stábját, hogy a továbbiakról egyeztessenek, de a képviselőház több republikánus törvényhozója már kapcsolatba lépett a demokrata politikussal a hétvégén.

Készült a Reuters, az AP és az MTI tudósításainak felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG