Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden az első fekete nő kinevezésére készül a Legfelsőbb Bíróságba


Egy nő kerékpározik az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt Washingtonban 2021. szeptember 1-jén
Egy nő kerékpározik az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt Washingtonban 2021. szeptember 1-jén

Joe Biden amerikai elnök tartja magát kampányígéretéhez, és az ország történetében először fekete nőt jelöl a Legfelsőbb Bíróságba – közölte a Fehér Ház.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság liberális bírája, Stephen Breyer azt tervezi, hogy júniusban nyugdíjba vonul – közölték a törvényhozók január 26-án. Így Bidennek először nyílik lehetősége arra, hogy változtasson az ország Legfelsőbb Bíróságának összetételén.

Az 1994 óta szolgáló, most 83 éves Breyer nyugdíjazása nem változtat a bíróság ideológiai egyensúlyán. Biden azonban egy sokkal fiatalabb jogászt tud majd kinevezni, aki akár évtizedekre is elfoglalhatja az élethosszig betölthető posztot.

A volt elnöknek, a republikánus Donald Trumpnak négyéves hivatali ideje alatt három bírót volt alkalma kinevezni, így a bíróság erős, 6–3 arányú konzervatív többséget kapott.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: Biden mindenképpen kitart az elnökválasztási kampányban tett ígérete mellett, hogy fekete nőt jelöl a Legfelsőbb Bíróság bármely megüresedő helyére. Sem a Fehér Ház, sem a Legfelsőbb Bíróság nem erősítette meg Breyer nyugdíjazási terveit, de január 27-én hivatalos bejelentés várható.

Még a kongresszusi választások előtt át kell nyomniuk

A demokratáknak sietniük kell, hogy a november 8-i kongresszusi választások előtt elfogadtassák a jelöltjüket az erre hivatott Szenátussal. A demokratáknak jelenleg pengevékony többségük van a Szenátusban, amelyet a közelgő választásokon elveszíthetnek.

Mitch McConnell, a Szenátus vezető republikánus tagja máris kijelentette, hogy meg fogja torpedózni Biden bármely jelöltjét, ha pártja visszaszerzi a többséget.

Chuck Schumer, a Szenátus többségi vezetője közölte, hogy Biden jelöltjét Breyer helyére azonnal meghallgatják és a lehető leggyorsabban mérlegelik és hoznak döntést róla.

Egy fekete nő kinevezése esetén négy női és két fekete bírája lenne a kilenctagú bíróságnak. Most Clarence Thomas konzervatív bíró a bíróság egyetlen fekete tagja, és mindössze a második fekete a testületben annak egész története során.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG