Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden Belarusszal említette egy lapon Magyarországot és Lengyelországot


Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje egy kampányeseményen Pennsylvaniaban 2020. október 15-én.
Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje egy kampányeseményen Pennsylvaniaban 2020. október 15-én.

A demokrata elnökjelölt kritizálta a lengyel és a magyar politikai fejleményeket, miközben világszerte a totalitárius rezsimek előretöréséről beszélt.

"Látják, hogy mi minden történt Belarusztól kezdve Lengyelországig, Magyarországig, valamint a totalitárius rezsimek felemelkedését a világban, és ez az elnök az összes gazfickót [thug] a keblére öleli a világon" – mondta Joe Biden demokrata elnökjelölt egy televíziós beszédében október 16-án pénteken. Az elnökjelölt az amerikai külpolitikáról beszélt az ABC News képernyőjén, amikor szóba hozta Magyarországot is.

Az amerikai elnökjelöltek a szokásos elnökjelölti vita második fordulója helyett tévés beszédeket tartottak külön helyszíneken. Itt tették fel azt a kértést Joe Bidennek, hogy „Nem érdemel-e némi elismerést Donald Trump külpolitikája?”

Magyarországot és Lengyelországot akkor említette a demokrata elnökjelölt, amikor a NATO gyengüléséről, valamint arról beszélt, hogy szerinte republikánus ellenfele nem áll ki elég határozottan Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen és az Egyesült Államokkal szövetséges országok mellett.

A magyar külügyminiszter a Facebookon reagált

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon reagált az amerikai demokrata elnökjelölt szavaira.

„Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most. Donald J. Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontokat képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter, és a bejegyzésben megjelölte Donald Trump amerikai elnököt valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is.

Orbán Viktor többször egyértelműen kijelentette, hogy a republikánus elnökjelölt győzelmében bízik, legutóbb a Magyar Nemzetben közölt hosszú esszéjében írta a magyar kormányfő azt, hogy „ezért szurkolunk Donald Trump győzelméért is, mert jól ismerjük az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját.”

XS
SM
MD
LG