Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai elnökválasztás: a programokról kevés szó esett a kampány első nyilvános vitájában


Az első televíziós kampányvita a 2020-as elnökválasztás előtt
Az első televíziós kampányvita a 2020-as elnökválasztás előtt

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump, és demokratapárti kihívója, Joe Biden, a járványról, a külkereskedelemről és faji-társadalmi feszültségről vitatkoztak volna. De az elnökválasztási kampány első vitájában mindketten inkább a másik személyét támadták, és kevés szó esett a saját programjukról.

Donald Trump amerikai elnök és demokrata riválisa, Joe Biden, első elnökjelölti vitája során nem egyszer elég kaotikussá vált a helyzet.

"Ki kéne jönnie a bunkeréből, a homokcsapdából … a golfpályáján, és elmenni a Fehér Házba, összehozni a demokratákat és a republikánusokat és megtenni, amit meg kell az emberek életének megmentéséhez" - támadta a hivatalban lévő elnököt demokrata kihívója, Joe Biden.

Donald Trump sem késlekedett a visszavágással: "ha magára hallgattunk volna, akkor tárva-nyitva hagyjuk az országot. Milliók haltak volna meg, nem 200 ezer ember. És egy élet is túl sok. Kína hibája. Az egésznek nem kellett volna megtörténnie. Eltitkolták, de Kína hibája volt. Amúgy, ha a számokról van szó, nem tudni, hogy hány embert halt meg Kínában. Nem tudni, hány ember halt meg Oroszországban. Nem tudni, hány ember halt meg Indiában. Nem adják ki a valós számokat. Csak, hogy értse, miről van szó."

Az eseményt egy clevelandi előadóteremben tartották, Ohio államban. Körülbelül száz ember lehetett jelen csak a járványügyi előírások miatt. A novemberi 3-i választások közeledtével tartott vitában kevés szó esett a választási ígéretekről, az este bővelkedett azonban a személyeskedésben és a közbevágásokban.

"A tény az, hogy minden, amit eddig mondott, egyszerűen hazugság. Nem azért vagyok itt, hogy szembesítsem a hazugságaival. Mindenki tudja, hogy egy hazug ember" - fogalmazott Biden, aki korábban az alelnöki posztot is betöltötte Barack Obamma elnöksége idején.

"De hát egyetértett, Joe, maga a hazug. Osztályutolsóként diplomázott, nem osztályelsőként" - idézte ellenfelét Trump.

A felek kölcsönösen kritizálták egymást a kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolatok miatt. Trump szerint ezek miatt a kapcsolatok miatt szűnnek meg az amerikai iparban a munkahelyek.

"Nézzék meg, mit csinált a valóságban. Nagyon keveset. Ugyanez igaz a kereskedelmi alkuira. Állandóan ezekről a nagyszerű alkukról beszél. Tudják, az üzletkötés művészetéről beszél. Kína elérte – tökéletesítette a ellopás művészetét. Rosszabb a külkereskedelmi mérlegünk Kínával, mint korábban. Az eddigi legmagasabb a deficit, a kereskedelmi deficit" - bírálta az elnököt Biden.

„Kína megette az ebédjét. Kína megette az ebédjét, Joe" - riposztolt Trump.

Donald Trump amerikai elnök
Donald Trump amerikai elnök

Trumpot szembesítették azzal a New York Timesban megjelent cikkel, ami azt állítja, hogy az elnök egyes jogi kiskapukat kihasználva elérte, hogy kevés szövetségi jövedelemadót, mindössze 750 dollárt kelljen fizetnie.

Az elnök azt állította, hogy 2016-ban és 2017-ben több millió dollárt fizetett. "Majd megnézhetik és megkapják. De hadd mondjam el magának, ... az adótörvények a lényeg. Nem akarok adót fizetni. Mielőtt elnök lettem, privát befektető voltam. Egy privát üzletember. Mint minden más magánember, ha csak nem hülye, megnézi az adótörvényeket, és ennyi" - mondta Trump.

"Az adótörvény ... olyan helyzetbe hozta, ami lehetővé tette neki, hogy kevesebb adót fizessen, mint amennyit egy tanár fizet a tanári fizetése után, ....ezért fogok véget vetni a Trump-féle adókedvezményeknek, eltöröljük ezeket az adókedvezményeket és gondoskodunk róla, hogy azokba fektessünk, akiknek szüksége van a segítségre. Odakint emberek vannak, akiknek segítségre van szüksége" - reagált az elnök kihívója.

Joe Biden, demokrata elnökjelölt
Joe Biden, demokrata elnökjelölt

Trumpot megkérdezték azokról a kritikákról is, amiket fogalmaztak meg vele szemben, amiért még nem határolódott el a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportoktól, miközben egész nyáron – olykor erőszakos – tiltakozások voltak a faji-társadalmi feszültség miatt. Most erre hajlandónak mondta magát, hozzátéve, hogy "majdnem minden amit látok, az a baloldalról érkezik, és nem a jobboldalról." A helyzet rendezésére is ígéretet tett: "Hajlandó vagyok bármire, békét szeretnék".

A következő vita az alelnökjelöltek között fog zajlani. A jelenlegi alelnök, Mike Pence és Kamala Harris szenátor, a demokraták jelöltje október 7-én fog találkozni. Ezután még kétszer lesz lehetősége az elnökjelölteknek a nyilvános vitára.

XS
SM
MD
LG