Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az idősek szavazataiért megy a harc az amerikai választások hajrájában


 Joe Biden (b), a Demokrata Párt elnökjelöltje, és Donald Trump amerikai elnök, a Republikánusok jelöltje
Joe Biden (b), a Demokrata Párt elnökjelöltje, és Donald Trump amerikai elnök, a Republikánusok jelöltje

Három héttel a választások előtt a csatatérállamokba látogattak az elnökjelöltek. A 65 év fölöttiek körében a demokrata jelölt jóval népszerűbb. Ez a korosztály nagyon aktív a szavazásokon, ezért sokat számít, hogy kit favorizálnak.

Joe Biden demokrata jelölt és Donald Trump, az újraválasztásért induló elnök is kampánygyűlést tartott kedden. Mindkét elnökjelölt olyan államot látogatott meg, ahol bizonytalan a választás kimenetele. A jelöltek kampánybeszédei az éles hangvételű odaszúrásoktól sem voltak mentesek.

Trump Marxszal, Biden az idősekkel hozakodott elő

Donald Trump Pennsylvaniában azt mondta a tömegnek, hogy „marxistákkal” és „holdkórosokkal” kell megküzdenie. A demokrata jelölt, Joe Biden, Floridában szólt a szimpatizánsokhoz, az állam szintén kulcsfontosságú lehet a választásokon. Biden azzal vádolta Donald Trumpot, hogy a járvány alatt úgy tekintett az amerikai emberekre, mint akik „feláldozhatóak”.

A demokrata jelölt egy helyi nyugdíjas közösség előtt kritizálta a kormány járványkezelését. Az Egyesült Államokban a koronavírus 215 ezer áldozatának 80 százaléka a 65 fölöttiek közül került ki.

„Donald Trump számára önök feláldozhatóak. Felejthetőek. Lényegében senkik. Ő így tekint az idősekre. Így tekint magukra” – mondta Biden az időseknek. „Az egyetlen idős, akivel Donald Trump foglalkozik, az Donald Trump” – tette hozzá a demokrata jelölt.

Eközben az északi Pennsylvaniában Trump úgy jellemezte Bident, mint „egy nem rendes fickó.”

„Biden ki van merülve. Emberek, én mondom, ki van merülve. El tudják képzelni, hogy milyen lenne egy ilyen fickóval szemben veszíteni. Hihetetlen” – mondta az elnök több ezer támogatója előtt.

Superman-nek érzi magát Trump a fertőzés után

Az elnök a betegségéről is beszélt, ugyanis nemrég elkapta a koronavírust, igaz, az orvosai szerint már nem fertőzött. Az elnök koronavírus-tesztje október 1-én lett pozitív, és három napot töltött kórházban.

„Annyit tudok, hogy bevettem valamit, a fene tudja mit, és hirtelen jól voltam. Úgy éreztem magam, mint Superman” – mondta Trump a betegségéről.

Az Egyesült Államokban nem többségi szavazattal választanak elnököt, hanem a polgárok elektorokat választanak, és az elektorok választják meg az elnököt. Pennsylvania és Florida csatatér államnak számítanak, ezeken az államokon múlhat, hogy melyik jelölt szerzi meg a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot. A közvélemény-kutatások szerint Joe Bidennek 10 százalékkal több esélye van megnyernie a választást.

Főleg az idősek között romlott az elnök népszerűsége

Donald Trump a beszédében dicsérte kormánya járványkezelését, és a saját felépülésével példálódzott. Azt mondta, hogy az idősek „a kedvencei a világon”, és megígérte nekik, hogy „ugyanazt a kezelést kapják”, amit ő is kapott. A Reuters-Ipsos közvélemény-kutatása szerint azonban nem tett jót az elnök hitelességének, hogy elkapta a betegséget.

Az amerikaiak 37 százaléka gondolja csak úgy, hogy az elnök jól kezeli a járványt, és 59 százalékuk nem ért egyet a kormány lépéseivel. Az elnök népszerűsége főleg az idősek között romlott sokat a járvány alatt.

Az NBC és a Wall Street Journal közös felmérése szerint Biden 27 százalékponttal népszerűbb az idősek között, mint Donald Trump. Egy másik felmérés 21 ponttal méri a demokrata jelöltet az elnök fölé a 65 évnél idősebbek között. A 2016-os választásokon még Trumpot favorizálták az idősek, 53 százalékuk a leendő elnököt támogatta, és csak 45 százalékuk volt Hillary Clinton mellett.

A 65 év fölöttiek a összes választásra jogosult polgár 16 százalékát teszik ki, azonban aktívabbak a szavazásokon, mint más korcsoportok. 2016-ban a 65 év fölöttiek 71 százaléka szavazott, a 18 és 29 év közöttiek között ez az arány csak 46 százalék volt.

Az AFP, AP, BBC és Reuters közreműködésével

XS
SM
MD
LG