Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden beváltotta ígéretét: nyilvánosságra hozta az adóbevallását


Joe Biden a Fehér Házban, Washingtonban, 2021. május 13-án
Joe Biden a Fehér Házban, Washingtonban, 2021. május 13-án

Joe Biden amerikai elnök nyilvánosságra hozta a 2020-as adóbevallását, és így újból visszaállította az elődje által nem tisztelt, régóta fennálló hagyományt.

Az adóbevallásból kiderül, hogy Biden és felesége tavaly pontosan 607 336 dollárt kerestek, és 25,9 százalékos jövedelemadót fizettek. A dokumentumot május 17-én tették közzé, amely dátum az idei adóbevallás határideje volt az USA-ban.

Biden a kampánya során ígéretet tett arra, hogy átláthatóvá teszi személyes pénzügyeit, és eddig már több évre visszamenőleg is közzétette az adóbevallásait.

Trump állítólag csak 750 dollár jövedelemadót fizetett két év alatt

Biden a kampány során bírálta Donald Trump volt elnököt, amiért nem tette adóbevallását nyilvánossá; egyik elnöki vitájuk alkalmával meg is kérdezte tőle: „Mit rejtegetsz?”

Trump szakított azzal a gyakorlattal, amely az évtizedek során szokássá vált az amerikai elnökök körében, és nem hozta nyilvánosságra az adóbevallásokat, amelyek rengeteg információt árulnak el az elnökök jövedelméről, a bevételi forrásaikról, illetve a karitatív adományaikról is.

Az ingatlanmágnás, aki korábban egy valóságshow sztárjaként is szerepelt, azt állította, hogy az amerikai adóhatóság ellenőrzése miatt nem tudta nyilvánosságra hozni az adóbevallását.

A New York Times szeptemberben megszerezte az adónyilvántartást, amelyből állítólag kiderült, hogy Trump mindössze 750 dollárt fizetett szövetségi jövedelemadóként 2016-ban és 2017-ben.

A volt elnök úgy véli, hogy ő dollármilliókat fizetett ki más típusú adók formájában, illetve jogosult volt arra, hogy amortizációs költségekkel és adójóváírásokkal csökkentse jövedelemadóját.

Az alelnök és férje többet keres, de kevesebbet jótékonykodik Bidenéknél

Biden adóbevallásából kiderül, hogy a tanárnőként dolgozó feleségével, Jill-lel együtt tavaly több mint 30 ezer dollárt költöttek adományokra, amelyet 10 jótékonysági szervezet között osztottak szét. A legnagyobb összeget, tízezer dollárt, a gyermekbántalmazás ellen küzdő nonprofit szervezetnek, a Beau Biden Alapítványnak – amely az elnök elhunyt fiáról kapta a nevét – adták.

Kamala Harris alelnök és férje, Douglas Emhoff is közzétették a 2020-as adóbevallásukat. A házaspár 36,7 százalékos jövedelemadót fizetett az 1 695 225 dolláros jövedelmük után, amelyből 27 ezer dollárt utaltak át jótékonysági célokra.

Mielőtt Harris alelnök lett, Kaliforniát képviselte az amerikai szenátusban, Emhoff pedig a Los Angeles-i szórakoztatóiparban dolgozott ügyvédként. Jelenleg a Georgetown Egyetemen tanít jogot.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításai alapján
XS
SM
MD
LG