Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtiltja Washington a melegek és transzneműek diszkriminációját az egészségügyi ellátásban


Az amerikai és az LMBT közösség által használt szivárványos zászló a Nők menete Washingtonban című rendezvényen, 2017. január 17-én
Az amerikai és az LMBT közösség által használt szivárványos zászló a Nők menete Washingtonban című rendezvényen, 2017. január 17-én

Megtiltja az amerikai kormány a melegek és transzneműek hátrányos megkülönböztetését az egészségügyi ellátásban, szakítva ezzel az előző elnök, Donald Trump azon politikájával, amely kizárólag a születési nem szerinti diszkrimináció ellen biztosított volna védelmet.

Az egészségügyi minisztérium új intézkedése megerősítette, hogy a nemi diszkriminációt tiltó szövetségi törvények a melegeket és a transzneműeket is védik. A Trump-kormányzat szűken értelmezte a kérdést, kizárva ezen kisebbségek tagjait a jogi védőernyő alól.

„A diszkriminációtól való félelem azt eredményezheti, hogy egyesek nem veszik igénybe az ellátást, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Mindenki, így az LMBTQ-emberek számára is biztosítani kell a hozzáférést az ellátáshoz, hátrányos megkülönböztetés vagy beavatkozás nélkül” – közölte Xavier Becerra, a tárca vezetője.

Hozzátette, a Joe Biden vezette adminisztráció összhangba hozta a minisztérium szabályait az amerikai legfelsőbb bíróság munkahelyi diszkriminációval kapcsolatos, mérföldkőnek számító, tavalyi ítéletével, amely kimondta, hogy a szövetségi törvényeknek a melegek és a transzneműek jogait is védeniük kell.

A verdikt ellenére a Trump-kormányzat szűkíteni próbálta ezt a jogi védelmet az egészségügyi ellátásban, olyan szabályokat fogadott el, amelyek kizárólag biológiai nemként határozták meg a „nem” fogalmát. Egy szövetségi bíró blokkolta ezek hatályba lépését, noha a kormány azzal érvelt, hogy az egészségügyi diszkrimináció nem volt tárgya az alkotmánybíróság szerepét betöltő törvényszék által tárgyalt ügynek.

Visszatérés az Obama-korszak szabályaihoz

A hétfőn bejelentett intézkedés azt jelenti, hogy a megfelelő minisztériumi testület ismét ki fogja vizsgálni a szexuális orientáción és genderidentitáson alapuló megkülönböztetéssel kapcsolatos panaszokat. A jogszabályokat megsértő kórházakat, klinikákat és egészségügyi szolgáltatókat szankciókkal sújthatják.

Elemzők szerint a mostani lépés gyakorlatilag visszatérést jelent a Barack Obama elnöksége alatt bevezetett előírásokhoz.

Jogvédő szervezetek szerint nélkülözhetetlen az LMBTQ-emberek megfelelő jogi védelme az egészségügyi ellátásban is.

A Williams Intézet szerint több mint 1,5 millió ember határozza meg magát transzneműként az Egyesült Államokban. Az amerikai társadalomnak becslések szerint mintegy 4,5 százaléka meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű a Gallup szerint.

Készült az AP tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG