Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden elutazott az indiai G20-találkozóra, amelyet Putyin és Hszi is kihagy


A G20-ak logója a csúcstalálkozó fő helyszíne előtt az indiai Újdelhiben 2023. augusztus 24-én
A G20-ak logója a csúcstalálkozó fő helyszíne előtt az indiai Újdelhiben 2023. augusztus 24-én

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Indiába utazott a G20-ak találkozójára, azzal a céllal, hogy megerősítse szövetségeit egy olyan csúcstalálkozón, ahol a globális feszültségeket Kína és Oroszország vezetőinek távolmaradása emeli ki.

Biden megpróbálja majd megmutatni, hogy a nagy nemzetközi kérdésekben Washington jobb partner, mint Peking vagy Moszkva, és hogy a G20 továbbra is kulcsfontosságú fórum.

Az Oroszország ukrajnai háborújával és a feltörekvő országok éghajlatváltozás elleni felkészülésével kapcsolatos jelentős nézeteltérések várhatóan akadályozni fogják a megállapodásokat a kétnapos találkozón Újdelhiben.

„Az elnök elkötelezett amellett, hogy nagy dolgokat érjünk el közösen, a feltörekvő piaci partnerekkel együttműködve” – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a csúcstalálkozó előtt tartott tájékoztatóján.

Ehhez kapcsolódóan: G20-csúcs: a megosztottság az ukrajnai háború miatt veszélyezteti az előrelépést más ügyekben

Biden vasárnap Vietnámba utazik, hogy elmélyítse az együttműködést a kommunista országgal egy olyan térségben, ahol az Egyesült Államok és Kína egyaránt növelné befolyását.

A nyolcvanéves elnöknek nem sokkal az indulás előtt negatív lett a Covid-tesztje – közölte a Fehér Ház. Ezzel engedélyezte számára az utazást, miután hétfőn felesége enyhe megbetegedés jeleit mutatta.

Jill Biden tesztje csütörtökön szintén negatív lett – közölte kommunikációs igazgatója.

A kínai Hszi Csin-ping kihagyja a G20-ak találkozóját, miközben egyre gyakoribbak a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek az Egyesült Államokkal és Indiával, amellyel hosszú és vitatott határon osztozik.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai törvényhozó: Az orosz–kínai szövetség a legnagyobb fenyegetés a II. világháború óta

Biden múlt héten azt mondta, hogy csalódott, amiért nem találkozik Hszivel a G20-as találkozón, de a kínai vezető távolmaradása jó lehetőséget ad az amerikai elnöknek arra, hogy növelje Washington befolyását riválisa ellenében.

A Fehér Ház tisztviselői szerint Biden különösen hangsúlyozni fogja azt a tervet, hogy a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap mintegy kétszázmilliárd dollárral növelje a feltörekvő országoknak nyújtott hitelkeretét, ami jobb alternatíva lehet a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésnél.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi, hogy videóbeszédet mond a G20-ak találkozóján – közölte csütörtökön a Kreml.

Ehhez kapcsolódóan: Hat újabb ország csatlakozik a BRICS-hez

Hszi és Putyin távolmaradása azonban jól jelzi a G20-ak megosztottságát, és alááshatja Biden azon törekvését, hogy a blokk továbbra is a globális gazdasági együttműködés vezető fóruma maradjon.

Biden a G20-aktól egyenesen Hanoiba utazik, ahol a kapcsolatok megerősítésének reményében találkozik a kormányzó vietnámi kommunista párt vezetőjével, Nguyễn Phú Trọnggal.

A vietnámi háború fájdalmas öröksége ellenére a két ország együttműködése egyre szorosabb. Biden csatlakozott azon amerikai elnökökhöz, akik Bill Clinton 2000-es útja óta ellátogattak az országba.

XS
SM
MD
LG