Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden jósolt: Oroszország behatol Ukrajnába


Joe Biden elnök sajtókonferenciát tart a Fehér Ház keleti szobájában második hivatali évének kezdetén, 2022. január 19-én
Joe Biden elnök sajtókonferenciát tart a Fehér Ház keleti szobájában második hivatali évének kezdetén, 2022. január 19-én

Joe Biden amerikai elnök azt jósolta, hogy Oroszország lépni fog Ukrajnával szemben, de szerinte Vlagyimir Putyin elnök vélhetőleg még nem döntött, és az országnak súlyos gazdasági következményekkel kell szembenéznie, ha katonai offenzívára kerül sor.

„Nem vagyok biztos abban, hogy tudja, mire készül. Én arra tippelek, hogy be fog vonulni. Tennie kell valamit” – mondta Biden január 19-én, a hivatalba lépésének első évfordulóján tartott sajtótájékoztatón.

Biden mindazonáltal kijelentette: az Ukrajna elleni támadás „katasztrófa lenne Oroszország számára”, óriási emberi, gazdasági és politikai károkat okozna Moszkvának.

„Szövetségeseink és partnereink készek súlyos pénzügyi veszteségeket és jelentős károkat okozni Oroszországnak és az orosz gazdaságnak”, beleértve az energiaszektort sújtó szankciókat, és lehetetlenné tennék az orosz bankoknak, hogy amerikai dollárral, a világ tartalékvalutájával kereskedjenek.

Nem lenne sétagalopp

Bár az orosz hadsereg erősebb, mint Ukrajnáé, Biden azt sugallta, hogy az oroszok vesztesége emberéletben súlyos lenne.

„Ez egyáltalán nem lenne sétagalopp Oroszország számára – mondta. – Katonailag elsöprő a fölényük. De miután Ukrajnáról van szó, kemény árat fognak fizetni azonnal, rövid távon, középtávon és hosszú távon is, ha megteszik.”

Putyinról azt mondta: úgy hiszi, hogy az orosz elnök „még mindig nem akar teljes háborút”, de bizonyos fokú eszkalációt és konfrontációt igen.

Oroszország becslések szerint százezer katonát vont össze a megszállt Krím félszigeten és Ukrajna határainak közelében, és ezzel megkongatta a vészharangot a nyugati fővárosokban, ahol attól tartanak, hogy Moszkva újabb katonai akcióra készül Ukrajna ellen. Moszkva támogatja a szeparatista fegyvereseket a kelet-ukrajnai háborúban, amely 13 200 ember életét követelte 2014, vagyis azóta, amikor Oroszország illegálisan annektálta a Krímet.

Katasztrófa lesz Moszkva számára

Moszkva tagadja, hogy inváziót tervezne, jóllehet fokozza a harcias retorikát és egy sor követelést támaszt a NATO-bővítéssel és a kelet-európai biztonsági rendszerrel kapcsolatban.

Biden azt mondta, szerinte Putyin próbára teszi a NATO-t. Az orosz lépésekre adott válasz a lépések mértékétől függ, valamint a Nyugatnak attól a képességétől, hogy felül tud-e kerekedni a nézeteltéréseken.

„Oroszország nem kerülheti el a felelősségre vonást, ha támad; a felelősségre vonás attól függ, hogy mit tesz. Az egy dolog, ha kisebb behatolásról van szó, és nekünk, a szövetségeseknek vitáznunk kell arról, mit tegyünk és mit ne, és így tovább” – mondta Biden.

„De ha valóban megteszik, amire képesek (…) katasztrófa lesz Oroszország számára, ha Ukrajna további részeit szállja meg” – tette hozzá Biden.

A nem katonai agressziót sem hagynák szó nélkül

A Fehér Ház közleményt adott ki közvetlenül a sajtókonferencia után.

„Ha bármilyen orosz katonai erő átlépi az ukrán határt, az újabb invázió, amelyre az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek gyors, szigorú és egységes válaszuk lesz. Biden elnök tapasztalatból azt is tudja, hogy az oroszoknak átfogó kézikönyvük van olyan, katonai akciókat nélkülöző agressziókról, mint a kibertámadás vagy a félkatonai taktika. Ma megerősítette, hogy az orosz agresszió ilyen lépéseire is határozott, kölcsönös és egységes lesz a válasz” – közölte a Fehér Ház.

A múlt héten orosz diplomaták találkoztak az Egyesült Államok, a NATO és az európai országok vezető tisztségviselőivel, hogy megvitassák Moszkva követeléseit, amelyek közül sokról nyugati tisztviselők azt mondták, hogy nem képezhetnek tárgyalási alapot. A megbeszélések nem hoztak áttörést, és ez Moszkva harcias retorikájával együtt nyugtalanítja a nyugati tisztviselőket.

Vagy eszkaláció, vagy diplomácia

„Tudom, hogy Putyinnak egy választása van: vagy eszkaláció, vagy diplomácia” – mondta Biden.

Oroszország csapatokat vezényelt Belaruszba is egy úgynevezett közös hadgyakorlatra, lehetővé téve a szomszédos Ukrajna megtámadását északról, keletről és délről.

Antony Blinken külügyminiszter január 21-én találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval Genfben.

Kijevben, ahol az ukránokkal konzultált, Blinken január 19-én kijelentette, hogy az Egyesült Államok inkább folytatná a diplomáciai erőfeszítéseket Moszkvával, amíg csak lehet, hogy elkerülje az Ukrajna elleni agressziót.

Blinken január 20-án Berlinbe utazik, hogy négyoldalú tárgyalásokat folytasson Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal, és biztosítsa a nyugati egységet, mielőtt Svájcba indul Lavrovval találkozni.

Hogyan számoltak le két jelentős civil szervezettel Oroszországban?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00
Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG