Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden Oroszországnak címzett figyelmeztetéssel indította európai körútját


Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok légierejének állománya és családtagjaik előtt beszél a mildenhalli brit légi támaszponton 2021. június 9-én
Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok légierejének állománya és családtagjaik előtt beszél a mildenhalli brit légi támaszponton 2021. június 9-én

Joe Biden elnök azzal kezdte első hivatalos külföldi látogatását, hogy egyértelművé tette szándékát a kapcsolatok megerősítésére Amerika szövetségeseivel a demokrácia védelmében, és arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne folytasson „káros” tevékenységet.

Biden arról beszélt június 9-én este egy brit támaszponton az Egyesült Államok légierejének ott állomásozó katonái előtt, hogy egyértelmű üzenetet fog közölni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amikor kétoldalú megbeszélést folytatnak majd a jövő héten a G7, a NATO és Európa vezetőivel tervezett külön csúcstalálkozók után.

„Nem keressük a konfliktust Oroszországgal – mondta a demokrata elnök nyolcnapos európai látogatása kezdetén. – Stabil és kiszámítható kapcsolatot akarunk (…) de egyértelmű voltam: az Egyesült Államok határozott és jelentőségteljes választ fog adni, ha az orosz kormány ártalmas tevékenységet folytat.”

Atlanti charta 2.0

Biden június 10-én délután találkozik Boris Johnson brit miniszterelnökkel, hogy újra megerősítse Washington és London „különleges kapcsolatát” Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése után.

A felek az Atlanti Charta új változatát készülnek kibocsátani, amelynek eredetijéről Winston Churchill és Franklin Roosevelt 1941-ben állapodott meg. Az a dokumentum a háború utáni időszak célkitűzéseit tartalmazta a demokrácia, a kereskedelem és a lehetőségek terén.

Az új charta „magában foglalja a tudományt, a technológiát és a kereskedelmet” és „aláhúzza a NATO iránti közös elkötelezettségünket” – írta Johnson Bidennel tervezett találkozója előtt megjelent cikkében.

Sűrű program Cornwalltól Genfig

Az említett találkozóval indul az amerikai elnök zsúfolt programja. Biden útja június 16-án Genfben, a Putyinnal folytatott személyes találkozóval ér véget a Washington és Moszkva között fokozódó feszültségek közepette.

„Ez az első tengerentúli utam az Egyesült Államok elnökeként. A G7-csúcsra tartok, majd a NATO miniszteri ülésére, aztán Putyin úrral találkozom, hogy tudassam vele, amit tudatni akarok” – mondta, miután leszállt a királyi légierő mildenhalli támaszpontján.

„Az út minden pontján egyértelművé fogjuk tenni, hogy az Egyesült Államok visszatért, és a világ demokráciái közösen állnak a legkeményebb kihívások és a jövőnk szempontjából legfontosabb kérdések megválaszolása elé.”

Biden azt is közölte: kész megmondani Putyinnak, hogy a transzatlanti szövetség továbbra is „az Egyesült Királyság, Európa és az Egyesült Államok létfontosságú erőforrása marad”.

Helyrehozni, amit Trump elrontott

Biden egyik célja a június 11-én kezdődő háromnapos G7-találkozón a kapcsolatok javítása az Egyesült Államok hagyományos szövetségeseivel, mivel ezek Donald Trump volt elnök „America First” mottójú külpolitikája miatt sérültek. Biden kétoldalú találkozókat is tart a többi G7-ország – Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán – vezetőivel.

Az Anglia délnyugati részén fekvő Cornwallban megtartandó találkozók az Egyesült Államok politikai prioritásaira összpontosítanak, így a gazdaságra, a szövetségesek egységére, a kilábalásra a világjárványból és a világ kimozdítására a pandémia okozta gazdasági visszaesésből.

XS
SM
MD
LG