Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden meghívta Washingtonba az ukrán elnököt


Volodimir Zelenskiy (balra) ukrán és Joe Biden amerikai elnök
Volodimir Zelenskiy (balra) ukrán és Joe Biden amerikai elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idén nyárra kapott meghívást a Fehér Házba az amerikai elnöktől, aki ezzel a lépéssel támogatásáról biztosította a kelet-európai országot.

Biden június 7-én egy telefonbeszélgetése során hívta meg Ukrajna elnökét Washingtonba – közölte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó egy sajtótájékoztatón. Biden januári hivatalba lépése óta ez a második alkalom volt, hogy a két ország vezetője telefonon beszélt egymással.

A beszélgetés után Zelenszkij a Twitteren azt írta, hogy „várja" a látogatást és azt is, hogy megvitathassák az Egyesült Államok és Ukrajna közötti „stratégiai együttműködés kiterjesztésének" módjait.

Az amerikai látogatás javítana Zelenszkij imidzsén

Zelenszkij hatalomra kerülése óta, azaz immár két éve próbál bejutni az Ovális Irodába.

John Herbst, volt amerikai ukrán nagykövet szerint egy hivatalos washingtoni látogatás jelentősen segítené a 43 éves egykori humorista renoméját helyre tenni saját hazájában, ahol a népszerűsége csökken; ugyanakkor biztosítaná Ukrajnát az Egyesült Államok támogatásáról is az orosz agresszióval szemben.

„A tisztelet jele lenne ez számára, de amiatt is szeretné, mert Ukrajnában ennek politikai értéke van. A washingtoni találkozó megerősítené a jó hírnevét” - mondta a találkozóról Herbst, aki jelenleg az Atlanti Tanács agytrösztjében dolgozik.

A két vezető közötti második telefonhívást úgy időzítették, hogy az közvetlenül megelőzze az amerikai elnök európai körútját, amelynek során június 16-án Genfben személyesen találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A két ország jelenlegi kapcsolatát csalódások jellemzik

Washingtonban és Kijevben az elmúlt időszakban egyre többen adtak csalódottságuknak hangot és bírálták a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat.

Washingtont elkeserítették a Naftogaz vezetőségében történt változások, valamint a reformok bevezetésének lassú folyamata is. A Naftogaz az ország legnagyobb korrupciós botrányainak középpontjában álló ukrán állami tulajdonú energetikai társaság.

Kijev is csalódott, amiért Biden úgy döntött, hogy európai útja során először inkább Putyinnal találkozik.

Az ukrán kormány azt is zokon vette, hogy az amerikai elnök nemrégiben felhagyott azon törekvéseivel, hogy az Ukrajnát több milliárd dollárnyi tranzitdíjtól megfosztó, a Kreml által támogatott németországi földgázvezeték, az Északi Áramlat 2 (Nord Stream 2) befejezését megállítsa.

Az ukrán tisztviselők felháborodtak azon is, hogy nem hívták meg őket a június 14-re tervezett brüsszeli NATO-csúcsra.

Az oroszok ellenzik Ukrajna NATO-csatlakozását

Ahhoz, hogy Ukrajna fel tudjon lépni az orosz agresszió ellen, nagymértékben függ az Egyesült Államok támogatásától. Az ország ezért csatlakozni akar a nyugati katonai szövetséghez, de a Kreml ezt határozottan ellenzi.

Oroszország az év elején több tízezer katonát és nehézfegyvert vezényelt ki az ukrán határra és az elcsatolt Krím-félszigetre.

Kijev a katonai mozgósítást „megfélemlítési kísérletnek” nevezte, miközben Kelet-Ukrajnában a kormányerők és a Kreml által támogatott szeparatisták közötti harcok befejezésére irányuló béketárgyalások is elakadtak.

Az ukrán elnöki hivatal beszámolója szerint a telefonbeszélgetés során Zelenszkij Bidennek elmondta, hogy az orosz fél bár bejelentette a katonai erők kivonását a határról, még mindig ott állomásoznak a csapatok, és még mindig „nagy koncentrációban” találhatóak ott nehézfegyverek is.

Zelenszkij irodája azt is elmondta, hogy Biden kiemelte a NATO-tagsági cselekvési terv „biztosításának fontosságát” Ukrajna számára és az ország figyelembevételét a NATO döntéshozatali eljárása során.

A két vezető beszélt az Északi Áramlat 2 vezetékről is, és Zelenszkij ígéretet tett arra is, hogy csökkenti az ország leggazdagabb üzletembereinek politikai befolyását Ukrajnában.

Az Egyesült Államok ugyanis évekkel ezelőtt felszólította Ukrajnát a korrupcióval vádolt iparmágnások kivizsgálására és a szükséges büntetőeljárások megindítására.

Ukrajnai események is befolyásolták az amerikai politikát

A Zelenszkij-kormány reményét fejezte ki, hogy Biden elnöksége alatt jó viszony jellemzi majd a kétoldalú kapcsolatokat, hiszen a jelenlegi amerikai elnök 2009 és 2017 között alelnökként felügyelte az Ukrajnával folytatott politikát.

Nem sokkal 2019-es győzelme után Donald Trump volt elnök meghívta Zelenszkijt a Fehér Házba, az út azonban sosem valósult meg. A kongresszus ugyanis még ugyanabban az évben vádemelési eljárást (impeachment) indított Trump ellen.

Trumpot azzal vádolták, hogy megpróbált nyomást gyakorolni Zelenszkijre azért, hogy vizsgálja ki Biden fiának Ukrajnában folytatott munkáját.

Hunter Biden egy kijevi székhelyű földgázipari vállalat igazgatóságában tevékenykedett.

XS
SM
MD
LG