Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: Putyin célja Ukrajna megsemmisítése


Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán kormányfő sajtótájékoztatója Tokióban 2022. május 23-án
Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán kormányfő sajtótájékoztatója Tokióban 2022. május 23-án

Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy orosz kollégája megpróbálja megsemmisíteni Ukrajnát, és leszögezte, hogy ezért hatalmas árat kell majd fizetnie hosszú távon.

Az ázsiai körúton lévő Joe Biden hétfői tokiói sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ukrajnai polgári infrastruktúra lerombolása, az iskolák, színházak, kórházak és múzeumok bombázása felfedi Vlagyimir Putyin valódi szándékait.

„Azt gondolom, hogy Putyin megpróbálja megsemmisíteni Ukrajna identitását. Elfoglalni nem tudja az országot, de az identitását megpróbálhatja elpusztítani” – fogalmazott.

Az ukrán hatóságok civilek lemészárlásával vádolják Oroszországot, és közölték, hogy több mint tízezer lehetséges háborús bűncselekményt azonosítottak. Moszkva ezt tagadja, azt állítván, hogy az orosz csapatok besározása érdekében Kijev rendezte meg a gyilkosságokat.

Az orosz elnök a kormánypropagandában „különleges katonai műveletnek” nevezett invázió február 24-i megindítását megelőzően többször is arról beszélt, hogy Ukrajna soha nem rendelkezett „valódi államisággal”, mindig is szerves része volt Oroszországnak minden szempontból.

Joe Biden Kína esetleges tajvani beavatkozására utalva figyelmeztetett: Vlagyimir Putyinnak nagy árat kell majd fizetnie ukrajnai „barbarizmusáért”, hogy más országok semmiképp ne merjék követni a példáját.

XS
SM
MD
LG