Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: Putyin csúnyán elszámította magát


Joe Biden évértékelő beszéde Washingtonban 2022. március 1-jén
Joe Biden évértékelő beszéde Washingtonban 2022. március 1-jén

Vlagyimir Putyin orosz elnök „csúnyán elszámította magát” Ukrajna megtámadásával, a szabad világ pedig felelősségre fogja vonni agressziójáért – jelentette ki évértékelőjében Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint kedden.

A kongresszus előtt elmondott beszédében leszögezte, hogy orosz kollégája „elszigeteltebb a világtól, mint valaha”. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió huszonhét tagországa mellett Ausztrália, Dél-Korea, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Új-Zéland, illetve több más állam, így még a hagyományosan semleges Svájc is szankciókat rendelt el Oroszországgal szemben.

Biden emellett bejelentette, hogy azonnali hatállyal elrendeli az amerikai légtér lezárását az orosz repülőgépek előtt.

„Vlagyimir Putyin hat nappal ezelőtt meg akarta ingatni a szabad világ alapjait, úgy gondolva, hogy fenyegetéssel térdre tudja kényszeríteni. De csúnyán elszámította magát. Azt hitte, hogy bevonulhat Ukrajnába, a világ pedig meghunyászkodik. Ehelyett olyan falba ütközött, amelyre soha nem számított. Találkozott az ukrán néppel” – mondta.

Azt hitte, csak gyakorlatozni vitték a fiát, aki most ukrán fogságban van
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:18 0:00

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy jelenleg Kijev a frontvonala a demokráciák és az autokráciák közötti globális harcnak, amelyben előbbiek fognak győzedelmeskedni, még ha ehhez idő is kell. „A szabadság győzelmet fog aratni a zsarnokság felett” – fogalmazott.

Szavai szerint Putyin a Nyugat megosztásában reménykedett, de ez nem sikerült, az Egyesült Államok és Európa is egységes maradt.

Joe Biden ugyanakkor megismételte, hogy országa nem fog katonákat küldeni Ukrajnába, azonban megvédi a NATO-szövetségesek területének minden egyes négyzetcentiméterét.

„Az ukránok bátran harcolnak, de a következő néhány hét és hónap nehéz lesz a számukra” – mondta.

Álló ováció az ukrán nagykövetnek

Számos törvényhozó ukrán zászlót hozott magával az ülésterembe. Az elnököt sok republikánus képviselő is megtapsolta. A first lady, Jill Biden Ukrajna washingtoni nagykövetével, Okszana Markarovával együtt hallgatta végig a beszédet, akit érkezésekor álló ováció fogadott.

Biden nem érintette a káoszba fulladt, tavalyi afganisztáni kivonulás témáját. Kim Reynolds, Iowa republikánus kormányzója azonban élesen bírálta őt a kudarcos távozásért.

„A katasztrofális afganisztáni kivonulás nem pusztán amerikai életekbe került, hanem elárulta a szövetségeseinket és felbátorította az ellenségeinket” – vélekedett.

Egyes szakértők szerint az amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseinek kétpárti pozitív fogadtatását Moszkvában is érzékelni fogják.

„Külpolitikailag ez nagyon fontos jelzés. Putyin keresni fogja az amerikai politika bármifajta megosztottságát vagy sérülékenységét. Úgy gondolom, hogy a teremben mindenki tisztában volt azzal, hogy most nincs itt az ideje annak, hogy ezt a jelzést küldjék” – jelentette ki Michael Kimmage, a German Marshall Fund munkatársa.

XS
SM
MD
LG