Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden Scholzot látja vendégül – Európa Ukrajna holtpontra jutott washingtoni finanszírozása miatt aggódik


A német kancellár és az amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában Scholz korábbi vizitjén, 2023. március 3-án
A német kancellár és az amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában Scholz korábbi vizitjén, 2023. március 3-án

Joe Biden elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárt üdvözli a Fehér Házban. Közben Európában nő az aggodalom amiatt, hogy a washingtoni adminisztráció képes lesz-e kitörni abból a patthelyzetből, amibe a kongresszus juttatta az ukrajnai segélyek akadályozásával.

Scholz azért érkezett Washingtonba, hogy ráerősítsen arra az érvre, amelyet maga Biden is már hónapok óta hangoztat: Oroszország győzelme Ukrajnában veszélyeztetné a Nyugatot és szövetségeseit. Azt is szeretné hangsúlyozni, hogy Németország a költségvetési korlátok ellenére továbbra is erőteljes finanszírozást biztosít Ukrajnának.

Scholz rámutat a washingtoni vita tétjére Európa számára és azon túl is, miután a képviselőházban a republikánusok gátolják az újabb amerikai támogatást. A republikánusok azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy az adófizetők dollármilliárdjait ölje Ukrajna háborús erőfeszítésébe, és hogy Európának többet kellene tennie Kijevért.

Ehhez kapcsolódóan: Pénz kell az ukrán gazdaságnak a túléléshez – de jön-e a segély?

Scholz a fehér házi találkozó előtt azt mondta: ha a támogatások terén kihátrálnak Kijev mögül, annak Ukrajnán túlmutató következményei lehetnek, és ez hosszú távon többe kerülhet a nyugati kormányoknak.

„Mások szerte a világon szorosan figyelemmel követik, hogy kiaknázható-e ez a megosztottság, és hogy a dezinformációs kampányok eredményesek lehetnek-e – írta Scholz a The Wall Street Journalban csütörtökön megjelent cikkében. – Be kell bizonyítanunk, hogy ez nincs így, mégpedig azzal, hogy az Atlanti-óceán mindkét partján meggyőzzük a polgárokat arról, hogy egy orosz győzelem sokkal veszélyesebb hellyé tenné a világot. A költségvetésünket is megterhelné, miközben veszélybe sodorná mindannyiunk szabadságát és jólétét.”

A republikánusok a héten megakadályozták egy 118 milliárd dolláros kétpárti határ- és nemzetbiztonsági törvényjavaslat elfogadását, amely egy Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó segélycsomagot is tartalmazott. A szenátus csütörtökön megszavazta egy szűkebb csomag kidolgozásának megkezdését, ez nagyjából hatvanmilliárd dollárt szánna Ukrajnának és 35 milliárdot Izraelnek, ám továbbra is kétséges, hogy sikerül-e elegendő támogatást szerezni a republikánusoktól a továbblépéshez.

A patthelyzet azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a közel két éve tartó konfliktus döntő pontján leállította a fegyverszállítmányokat Kijevnek, így az ukrán katonák elegendő lőszer és rakéta nélkül maradtak, miközben az oroszok könyörtelen támadásokat intéznek ellenük. Az Egyesült Államok mintegy 111 milliárd dollárt biztosított Ukrajnának azóta, hogy Putyin elrendelte az inváziót.

Német tisztviselők azt mondták, hogy Scholz Washingtonban ideje egy részét arra kívánja fordítani, hogy reflektorfénybe állítsa azt, amit a 27 tagú Európai Unió a közelmúltban tett az ukrán ügy elősegítése érdekében – beleértve az út kikövezését Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai előtt. Azt is hangsúlyozzák, hogy Németország a hazai költségvetési válság ellenére több mint hétmilliárd eurót tervez fegyverszállításra költeni.

Ehhez kapcsolódóan: Megállapodás született az EU ukrán támogatási csomagjáról

Heather Conley, a német Marshall Alap washingtoni elnöke azt mondta, hogy Scholz hallani szeretné Biden véleményét egy „B tervről” arra az esetre, ha a kongresszus továbbra is gátolná Ukrajna finanszírozását.

„Ha valóban nem lesz amerikai kiegészítés, milyen eszközök állnak az Egyesült Államok kormányának rendelkezésére?” – kérdezte.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby azt mondta: Biden világossá teszi Scholz előtt, hogy az ukrajnai finanszírozást érintő zavarok ellenére a képviselőházban széles körű a kétpárti egyetértés Kijev támogatásának folytatásában.

Az amerikai tisztviselőket az is aggasztja, hogy a finanszírozási patthelyzet átalakítja Moszkva stratégiáját, megugrott az ukrán védelmi ipari bázist célzó csapások száma. Ezzel gátolni akarják Ukrajna képességét a védekezéshez szükséges hadianyag előállítására.

„Az elnök úgy véli, hogy Ukrajna támogatása meghatározó fontosságú, különösen most, amikor Oroszország továbbra is megpróbálja tönkretenni az ország védelmi ipari bázisát” – mondta Kirby.

Scholz nemrégiben arra szólította fel a többi európai országot, hogy fokozzák a fegyverszállítást Ukrajnának, mondván: „Ez nem maradhat egyedül Németországra.”

Berlin „nagyon nagy hozzájárulást tesz, de ez önmagában nem lesz elég, ha nem jön össze mindenhol a megfelelő támogatás – mondta Scholz, mielőtt csütörtökön Washingtonba indult. – Itt a pillanat, hogy megtegyük, amit kell – lehetőséget adjunk Ukrajnának megvédeni önmagát, egyúttal nagyon világos jelzést küldjünk az orosz elnöknek: nem számíthat arra, hogy csökken a támogatásunk.”

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden és Scholz várhatóan Izrael és a Hamász háborújáról és a júliusi NATO-csúcsról is tárgyalni fog – az utóbbinak az Egyesült Államok ad otthont Washingtonban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG