Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénz kell az ukrán gazdaságnak a túléléshez – de jön-e a segély?


Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kezet ráz Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Davosban. Középen Antony Blinken külügyminiszter látható 2024. január 16-án
Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kezet ráz Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Davosban. Középen Antony Blinken külügyminiszter látható 2024. január 16-án

Ukrajna nehezen megszerzett gazdasági stabilitása ismét veszélyben forog, a kormány nagy költségvetési lyukkal szembesült, miközben két legnagyobb szövetségese és pénzügyi támogatója – az Egyesült Államok és az Európai Unió – mindeddig nem tudott dönteni a további segélyről.

Ha nem lesznek ígéretek a támogatásra február elejéig – amikor az EU vezetői összeülnek, hogy döntsenek a segélyekről –, és nem érkezik meg a pénz márciusig, veszélybe kerülhet az a haladás, amit Ukrajna elért az infláció megfékezése terén. Ez segített abban, hogy az emberek továbbra is tudják fizetni a lakbért, ételt tehessenek az asztalra, és ellen tudjanak állni Oroszország erőfeszítéseinek a társadalmi hangulat megrontására.

Ez a kérdés uralta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját kedden Svájcban, a davosi Világgazdasági Fórumon.

„Eltökélt szándékunk, hogy fenntartsuk a támogatásunkat – mondta Blinken. – Ennek érdekében nagyon szorosan együttműködünk a kongresszussal. Tudom, hogy európai kollégáink is ezt teszik.”

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Blinkennel és Stoltenberggel tárgyalt Davosban

Íme a legfontosabb tudnivalók Ukrajna gazdaságáról és arról, hogy miért kulcsfontosságú a szövetségesektől érkező pénz.

Hogyan teljesít az ukrán gazdaság?

A Nemzetközi Valutaalap szerint Ukrajna gazdasága „figyelemre méltóan rugalmasnak bizonyult”. 2022-ben, a háború első hónapjaiban az ország gazdasági teljesítményének harmadát veszítette el a megszállás és pusztítás miatt, Oroszország uralja ugyanis Ukrajna nehézipari hátországát.

Az infláció 26 százalékra szökött fel, mert a jegybanknak pénzt kellett nyomtatnia a hatalmas költségvetési lyukak áthidalására.

A helyzet azonban tavaly jelentősen javult, az infláció visszaesett 5,7 százalékra, a gazdaság pedig 4,9 százalékkal nőtt – nagyobb mértékben, mint például Németországé. Ukrajna bankrendszere működőképes maradt, az iskolák és az egészségügyi intézmények nyitva állnak, a nyugdíjakat folyósítják.

Egy év után hazajutott az Oroszországba hurcolt ukrán tinédzser
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

Miért kell Ukrajnának pénzügyi segítség?

Ukrajna szinte az összes adóbevételét a háború finanszírozására fordítja. Ez óriási hiányt hagy maga után, mert vannak más kiadásai is a társadalom működésének fenntartására, például a nyugdíjak vagy a tanárok, orvosok, nővérek, állami alkalmazottak bérének kifizetése.

A háború elején Ukrajna azt az opciót választotta, hogy jegybankja új pénzt nyomtatott, ami veszélyes átmeneti megoldás, mert felpörgetheti az inflációt és elértéktelenítheti a nemzeti valutát, a hrivnyát.

Amikor rendszeresebbé és kiszámíthatóbbá váltak az adományok, Ukrajna meg tudta állítani ezt a gyakorlatot, és a parlament által novemberben elfogadott költségvetés sem erre támaszkodik.

Az egyik legfontosabb eredmény az öregségi nyugdíjak inflációkövető korrekciója volt, ami átlagban körülbelül havi száz dollárnak felelhet meg – mondja Hlib Vislinszkij, egy kijevi politikai intézmény, a Centre for Economic Strategy ügyvezető igazgatója.

Ha újból pénzt nyomtatnának, az ebből fakadó infláció „sok embert valódi szegénységbe sodorna” – tette hozzá.

Ennek elkerülésére érdekében Ukrajnának „február elejére döntésre, március elejére pedig pénzre van szüksége” – közölte Vislinszkij.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ 4,2 milliárd dollárt kér az ukrán menekültek megsegítésére erre az évre

Milyen hatással van mindez a hétköznapi ukránokra?

Ukrajna lényegesen szegényebb Európa többi részénél. Emberek milliói csak úgy engedhetik meg maguknak az olyan dolgokat, mint a ruha vagy cipő, ha az élelmiszeren és gyógyszeren spórolnak.

A gazdaság javulása segített fenntartani az olyan vállalkozásokat, mint például Dmitro Felikszov koncert.ua című weboldala, amely Ukrajnában az egyik leggyakrabban használt felület színház- és koncertjegyek vásárlására. Tulajdonosa több válságot is túlélt, köztük a Krím félsziget 2014-es orosz elfoglalását.

Szerinte a háború „egyfajta kulturális reneszánszhoz” vezetett, és felkeltette az érdeklődést az ukrán kultúra iránt. Úgy véli, hogy 2025 körül térhet vissza a cég a háború előtti profitszintre, és azt mondja: „A vállalkozásunk talpon marad.”

Még a gyakori rakétatámadások sem befolyásolják jelentősen Felikszov üzletét. A december 29-i, rekordszámú rakéta- és dróntámadások idején húsz százalékkal csökkent a jegyeladás, de másnap visszaállt a normál szintre – mondja.

Míg korábban az emberek kikapcsolódni jártak az előadásokra, most azért, hogy csökkentsék a rájuk nehezedő nyomást, „gyógyulni mennek koncertre” – teszi hozzá.

Hogy áll most a helyzet?

Ukrajna idei költségvetése 41 milliárd dollár adománnyal számol a hiány megszüntetése és a pénznyomtatás elkerülése érdekében. 8,5 milliárd dollárra számít az Egyesült Államoktól és 18 milliárdra az EU-tól, de ez még bizonytalan.

Az EU vezetői decemberben nem tudtak megegyezni egy négy évre szóló, 52 milliárd dolláros segélycsomagról. Magyarország gátolta a megállapodást, amelyhez mind a 27 EU-tag egyhangú szavazata szükséges. Az unió most módot próbál találni arra, hogy a többi 26 ország elő tudja teremteni a pénzt a február 1-jei csúcstalálkozó előtt.

Ennél is bizonytalanabb a helyzet Washingtonban, ahol a kongresszus republikánus tagjai határbiztonsági kérdésekhez kötötték az Ukrajnának szánt pénzt a migránsok illegális beutazásának megakadályozása érdekében. Döntés még nem született.

A Fehér Ház októberben 11,8 milliárd dollárt kért a kongresszustól a tizenkét hónapos költségvetési támogatáshoz. A pénz „biztosítaná, hogy Putyinnak ne sikerüljön romba döntenie az ukrán gazdaságot” – írta Shalanda D. Young, a költségvetési iroda igazgatója október 20-án levélben a kongresszusnak.

Zelenszkij kedden Davosban úgy vélekedett, hogy hetekbe telhet, amíg döntés születik az újabb segélyről az EU-ban és az Egyesült Államokban.

Ehhez kapcsolódóan: Kijevbe utazott a brit miniszterelnök, nagyobb támogatást nyújtanak Ukrajnának

Az IMF kulcsszerepet játszott a támogatás biztosításában, amikor 15,6 milliárd dolláros, négyéves hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára. Ez a pénz újabb 115 milliárd dollárt vonzott be más adományozóktól, mert a folyósítás feltételei jó gazdaságpolitika biztosításához vezethetnek, és megkövetelik Ukrajnától jogi és adórendszerének javítását, valamint a korrupció elleni küzdelmet.

Vita folyik az Ukrajnát támogató kormányok által befagyasztott, mintegy háromszázmilliárd dollárnyi, külföldön lévő orosz vagyon elkobzásáról. Ez a pénz elméletileg enyhíthetné azokat az aggályokat, amelyek az adófizetők pénzének elköltése miatt okoznak fennakadást Washingtonban és Brüsszelben, ám egy ilyen drasztikus lépés jogiprecedens-ereje és gazdasági hatása aggodalmakat keltene.

Légitámadást túlélő jákópapagájok és gazdáik találtak újra egymásra Kijevben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:33 0:00
Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG