Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogerősen felmentették Bige Lászlót a vesztegetés vádja alól


Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond egy tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én
Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond egy tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én

Jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól szerdán a Debreceni Ítélőtábla. A másodfokú bíróság sem találta bizonyítottnak, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, és jogerősen felmentette Bige Lászlót a vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól.

Az ügy azért került a táblabíróság elé, mert az ügyész a vádlott bűnösségének megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, míg a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.

A vádirat szerint a vádlott 2009 végén üzleti kapcsolatba került egy, a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, ötven százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet így haszonnal értékesíthet tovább saját vevőkörének, részben számla nélkül.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összeget a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján az ügyészség szerint több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki haszonnal értékesítette a vevőinek.

A vádirat szerint a készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januárjától októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió 400 ezer forintot a vállalkozó a valótlan leértékelés ellentételezéseként átadta a vádlottnak.

A váddal szemben – attól eltérő tényállást megállapítva – az elsőfokú bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt fogadott el a vádlottól, így a vesztegetés nem volt igazolható.

A Debreceni Ítélőtábla Háger Tamás vezette tanácsa az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélőtábla a másodfokú eljárásban megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályok betartásával folytatta le az eljárást. A bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve értékelte.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat törvényesen mentette fel, és ennek részletes indoklását is kifejtette. Az ítélőtábla sem találta bizonyítottnak az eljárás során, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt. Az ítélet jogerős – írta a szóvivő.

Ahogy arról beszámoltunk, első fokon tavaly áprilisban mentette fel a bíróság Bige Lászlót, aki akkor nyilatkozott a Szabad Európának. Azt mondta: „Nem minősíthetem a bíróság döntését, nem is akarom, ellenben úgy gondolom, hogy a bíróság igazságot szolgáltatott.”

A milliárdos nagyvállalkozó szerint koncepciós per indult ellene, amelyben a vád nem életszerű, „viccnek is rossz”, és a bíróságon ez ki is derült.

XS
SM
MD
LG